Ga naar Content

Water klotst over de oevers in Volendam, Marken en Monnickendam

Er wordt vandaag een piek van hoogwater op het Markermeer verwacht. Het water staat momenteel 44+ cm boven NAP. Dat is de hoogste stand tot nu toe op het Markermeer. Dijkwachten voeren sinds vanochtend inspectierondes uit bij de Omringdijk op Marken. 

Hoogwater bij het Slobbeland in Volendam - Foto: Rene Pannekeet

Een woordvoerder van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier laat vanochtend weten dat de piek in het Markermeer in waterstand inmiddels is bereikt. Deze piek zal tot ongeveer 12.00 uur aanhouden is de verwachting. Hoogheemraadschap: "De dijken tussen Hoorn en Amsterdam inspecteren we al drie weken lang en daar zijn op dit moment geen bijzonderheden te melden."

Vooral buitendijkse gebieden hebben dus op dit moment last van het hoogwater. In het bijzonder Volendam, Monnickendam en Marken. Zo is ook goed te zien in onderstaande video: waar het hoogwater de tuin van 'Het Paard van Marken' instroomt. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Marken 

Bewoners op Marken en de Eilandraad hebben gisteren melding gemaakt van het hoge water. Daartoe hebben Rijkswaterstaat en de veiligheidsregio besloten extra inspecties door de dijkwachten uit te laten voeren. Twee keer per dag worden bij daglicht de Zuidkade en de Westkade geïnspecteerd. Op deze manier wordt de hoogwaterstand nauwlettend in de gaten gehouden en kan er snel worden gehandeld bij mogelijke (dijk)doorbraken.  

Op het IJsselmeer wordt wel gespuid. Maar vervolgt de woordvoerder, door de vele toevoer van water uit de IJssel daalt ook in dit meer de waterstand gering. Daarom is het volgens de woordvoerder op dit moment nog niet mogelijk te spuien van het Markermeer naar het IJsselmeer. De verwachting is dat dit in de loop van volgende week zal gebeuren. 

In Hoorn, aan het Visserseiland is het water vanochtend iets gestegen, maar blijft het water achter de zandzakken en is de straat droog. Volgens inwoner Ingrid Maas is de watersituatie onder controle. Samen met haar man ontwierp ze gisteren haar eigen 'dam' om hun huis tegen het hoogwater te beschermen. 

 

Water staat zondagochtend tot aan de zandzakken in Hoorn - Foto: Ingrid Maas

Vorst en schaatsen 

De temperatuur gaat morgen flink zakken, waarbij we na het weekend waarschijnlijk natuurijs gaan zien. Dat is natuurlijk erg leuk, maar het Hoogheemraadschap waarschuwt voor de combinatie tussen ijspret en hoogwater.

Om het overtollige water weg te pompen, draaien de gemalen keihard. Schaatsen op wateren waar wordt bemalen kan gevaarlijk zijn. Het water stroomt hard onder het ijs door: er staat een behoorlijke stroming. Ook kan er lucht tussen het water en de ijslaag komen door dalende waterstanden, waardoor het ijs sneller kan breken.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.