Ga naar Content

Knallen maar: dit mag wel (en niet) de lucht in tijdens oud en nieuw

De regels rondom het afsteken van vuurwerk zijn de afgelopen jaren stevig veranderd. Er geldt misschien geen afsteekverbod meer (dat was tijdens corona wel het geval), maar de overheid en de gemeenten hebben de teugels flink aangehaald als het gaat om het afsteken van zware knallers. NH zet voor je op een rijtje wat wél, maar ook wat niet mag. 

Dit soort vuurwerk mag nog niet worden afgestoken - Foto: NH Media

Ten eerste zijn de soorten vuurwerk die door consumenten afgestoken mag worden flink aan banden gelegd. Vuurwerk is opgedeeld in verschillende categorieën, waarbij F1 (sterretjes en knalerwtjes) en F2 (compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes) door consumenten afgestoken mogen worden. 

Alles wat onder F3 valt, en dan moet je bijvoorbeeld denken aan vuurpijlen, knalvuurwerk als rotjes, knalstrengen zoals Chinese matten en Romeinse kaarsen, mag sinds vorig jaar niet meer door zomaar iedereen worden afgestoken. 

'Vuurwerkprofessionals'

Volgens het Rijk mag vuurwerk uit de categorie F3 namelijk alleen nog door 'vuurwerkprofessionals' afgestoken worden. Dat zijn mensen die daar een opleiding voor gedaan hebben, voldoen aan de eisen voor een vergunning, en die vergunning ook daadwerkelijk hebben aangevraagd.

Maar de begrenzing op de soorten vuurwerk die afgestoken mogen worden is niet de enige manier waarop vuurwerk aan banden gelegd wordt. Zoals altijd mag het slechts drie dagen per jaar verkocht worden, en mag vuurwerk alleen met oud en nieuw tussen 18.00 uur en 2.00 uur afgestoken worden.

Geregeld per gemeente

Veel gemeenten hebben naast die landelijke regels ook nog lokale richtlijnen. Die worden dan opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening. In veel gemeenten worden bijvoorbeeld vuurwerkvrije zones ingesteld in de buurt van ziekenhuizen, plekken waar dieren verblijven, opvangplekken voor vluchtelingen en verzorgingstehuizen. 

In Zaanstad hebben ze er daarnaast voor gekozen om bijvoorbeeld ook het gebied rondom de Zaanse Schans vuurwerkvrij te maken. In Hoofddorp kiezen ze ervoor om ook in het gebied rondom het ziekenhuis en kinderboerderijen vuurwerk te verbieden. In Uithoorn is dan weer helemaal geen vuurwerkvrije zone. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.