Ga naar Content

Haarlemmers opgepakt voor mensensmokkel met rubberboten over Kanaal

De Koninklijke Marechaussee heeft een 42-jarige man en vrouw uit Haarlem aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij mensensmokkel. Volgens de Marechaussee zouden zij zich bezighouden met import, opslag, verkoop en distributie van goederen zoals rubberboten, bodemplaten, zwemvesten en buitenboordmotoren.

Lege migrantenboot spoelde aan in Egmond in oktober van vorig jaar - Foto: NH Media

Deze spullen worden vaak gebruikt door mensensmokkelaars om migranten illegaal de oversteek van Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk te maken. De Marechaussee schrijft in een persbericht dat in Vijfhuizen en Haarlem bedrijfspanden en twee woningen zijn doorzocht. Daar zijn meerdere auto's, munitie en meer dan 150.000 euro aan contant geld in beslag genomen.

Het onderzoek gaat op dit moment verder. 'Meerdere aanhoudingen in deze zaak worden niet uitgesloten', aldus de Marechaussee. 

Lees ook

Podcast De Egmondse vluchtelingenboot

De ervaringen van jutter Maarten staan zeker niet op zichzelf. Een jaar geleden spoelt op het strand van Egmond een groene rubberboot aan. Er zitten geen mensen meer op, maar er liggen wel allemaal spullen in. Ook heel persoonlijke, zoals een ketting, foto's en zelfs een zwangerschapsecho.

NH-journalist Maaike Polder gaat op zoek naar de mensen van wie de spullen zijn, en maakte daarover de podcast De Egmondse vluchtelingenboot