Ga naar Content
Een boot op een strand.
Haarlem

Bedrijven slaan handen ineen om gestrande garnalenkotter los te krijgen: "Aangrijpend om te zien"

12 december 2023, 13.13 uur · Aangepast 12 december 2023, 16.32 uur
Door: Paul Tromp · Foto: Foto: Laurens Bosch

Ze doen het allemaal kosteloos, omdat ze met de IJmuidense garnalenvisser Ed Reker te doen hebben: drie bedrijven uit Hoofddorp, Badhoevedorp en Beinsdorp leveren donderdag personeel en materieel om de gestrande garnalenkotter IJM 22 weer op zee te krijgen. 

Initiatiefnemer van de hulpactie is Riemer Brons. Met zijn bedrijf RB Keuringen in Hoofddorp keurt hij grondverzetmachines. Hij volgt het nieuws rondom de gestrande garnalenkotter op de voet. "Ik vind het allemaal heel aangrijpend om te zien. Dat die vorige pogingen zijn mislukt. Dat ze die sleepboot toen wel hebben losgekregen en Ed 'hebben laten zitten'. Ik heb met hem te doen en heb hem gebeld: 'Ed, Ik ga je helpen.'"

Tekst gaat verder onder de foto.

De gestrande garnalenkotter IJM 22 op het strand van Zandvoort - Foto: NH Media / Paul Tromp

"Ed reageerde wat verbaasd. Want vaak beginnen bedrijven dan meteen over kosten, maar wij doen het allemaal kosteloos", legt Brons uit. Met 'we' bedoelt hij ook de bedrijven Loon op Zand Grondverzet uit Beinsdorp en Van Baarsen Buisleidingen uit Badhoevedorp.

Die laatste is er indirect bij betrokken. "Het is echt een project van Riemer Brons. Wij leveren het materieel wat ze nodig hebben. Dan gaat het bijvoorbeeld om een tractor, een vrachtwagen, personeel en wellicht ook nog wat pompen", aldus eigenaar Maarten Mos. "We leggen ons geplande werk dan even stil donderdag. Ik vind het heel stoer dat ze in Zandvoort gaan helpen." 

Tekst gaat verder onder de foto.

Kotter op het strand van Zandvoort was een attractie afgelopen weekend - Foto: Laurens Bosch

Ze moeten donderdag allemaal vroeg op. Want om 7.00 uur begint het werk rondom de kotter. "We graven een grote sleuf voor de boot richting de zee. En ook om de boot heen maken we een soort vijver, zodat hij al wat gaat drijven. Daaromheen maken we iets van een dijk", legt Brons uit. Hij levert twee grote rupskranen om de sleuf te graven en eventueel nog een shovel, mocht dat nodig zijn. 

Hulp van sleepboot

Rond 13.00 uur wordt een tros van ruim een kilometer aangebracht tussen de IJM 22 en sleepboot Anteos uit Scheveningen. "Die boot is 37 meter lang en heeft een vermogen van ruim 3.000 pk, dus dat moet wel lukken", legde Lisette, de dochter van schipper Ed Reker, gisteren al uit aan NH.

Tekst gaat verder onder de foto.

De gestrande kotter bij Zandvoort - Foto: Laurens Bosch

Aanstaande vrijdag is het springtij en staat het water op zijn hoogst. Maar ook donderdag zijn  er al hoge waterstanden. Rond 16.30 uur zou dat het geval zijn, maar de hulpactie begint al een uur eerder. Zo kan de gegraven sleuf alvast vol zeewater lopen. 

Publiek moet op afstand blijven

De gemeente Zandvoort is verantwoordelijk voor de veiligheid rondom de hulpactie en het verlenen van de juiste vergunningen. Die vergunningen zijn rond. Burgemeester David Moolenburgh zei eerder al dat nieuwsgierigen op grote afstand moeten blijven. "Want als de lijn knapt, dan kan die het strand op slaan. En als daar publiek staat, dan kan dat tot zeer gevaarlijke situaties leiden. Als er grote geulen gegraven gaan worden, moeten die ook weer keurig afgedicht worden."

Driemaal is scheepsrecht, zou je zeggen. Na twee mislukte pogingen vaart Ed Reker vanaf donderdag als het goed is weer op zee met zijn IJM 22, ook wel de Black Jack, richting thuishaven IJmuiden. Dan is het voor kerst toch nog allemaal goed gekomen en kan Reker beginnen met het restaureren van zijn boot. Zijn kinderen hebben daar inmiddels bijna 50.000 euro voor ingezameld.

Vlottrekken van de IJM 22 live op tv, app en website

Mocht je het vlottrekken van de IJM 22 willen volgen, dan kan dat ook via onze live-uitzending op tv, onze app en de website. We zijn er donderdag vanaf 15.30 uur bij.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]