Ga naar Content

Voor de kerstdagen weer thuis? Donderdag gaat gestrande kotter terug naar zee

Donderdag moet het eindelijk gebeuren. De garnalenkotter IJM22, die 22 november op het Zandvoortse strand vastliep, gaat dan weer richting zee. Tenminste, als de plannen nu wel slagen. 

Dat vertelt Lisette Reker, de dochter van schipper Ed Reker, maandag aan NH. Vrijdag is het springtij en ook donderdag wordt al een hoge waterstand verwacht.

"Donderdagochtend rond 07.00 uur beginnen ze met het graven van een diepe geul op het strand. Het gaat dan om de bedrijven RB Keuring uit Hoofddorp, Loon op Zand Grondverzet uit Beinsdorp en Van Baarsen Buisleidingen uit Hoofddorp. Zij leven erg met ons mee en het  minste wat we voor ze kunnen doen is hun namen nu even noemen. Ook die van Bram van strandtent Thalassa, die ons altijd heeft geholpen", vertelt Lisette.

"Mijn vader heeft met meerdere bedrijven gesproken, maar hij had bij deze drie het beste gevoel. En ze hebben onderling goede afspraken kunnen maken."

Kotter op het strand van Zandvoort was een attractie afgelopen weekend - Foto: Laurens Bosch

Donderdag rond 13.00 uur wordt er een lange kabel aangelegd tussen de vastgelopen kotter en sleepboot Anteos uit Scheveningen. "Die is 37 meter lang en heeft een vermogen van ruim 3.000 PK, dus dat moet wel lukken", vervolgt Lisette.

Zenuwachtig

"Tegen 16.30 uur staat het water op zijn hoogst. We gaan daarom vanaf 15.30 uur proberen om de boot vlot te trekken. Zolang de kabel niet knapt, moet het eindelijk allemaal goed komen en vaart de boot hopelijk weer naar IJmuiden. Zowel mijn vader als ik zijn er wel een beetje zenuwachtig onder, maar we hebben goede hoop dat de boot voor de kerstdagen weer in IJmuiden ligt."

NH zendt het vlottrekken van de kotter donderdagmiddag live uit op tv, in de app en op onze website.

Diepere geul moet helpen om kotter van het strand te krijgen. - Foto: Laurens Bosch

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]