Ga naar Content

Volgende week nieuwe poging om gestrande viskotter bij Zandvoort los te krijgen

Bij de eerstvolgende keer dat het springtij is, wordt een nieuwe poging ondernomen om viskotter IJM22 van het strand van Zandvoort richting zee te trekken. Dat maakte burgemeester David Moolenburgh woensdagavond bekend aan de Zandvoortse gemeenteraad. Dat zou dan op of rond vrijdag 15 december moeten gebeuren.  

Moolenburgh merkte ook op dat Zandvoort mogelijk nog gaat bijdragen aan de kosten van het wegslepen, maar hij weet nog niet om welk bedrag het gaat. De totale kosten zouden volgens hem boven een ton kunnen uitkomen.

De gestrande kotter bij Zandvoort - Foto: Foto: Laurens Bosch

"De schipper is zelf verantwoordelijk voor het vlottrekken van het schip om het weer de zee op te krijgen. Hij is er op dit moment volop mee bezig om dat voor elkaar te krijgen en is in gesprek met vele partijen die hem willen ondersteunen", aldus Moolenburgh.

Lisette Reker, de dochter van de schipper, kan de datum nog niet bevestigen. "Ik moet eerst mijn vader daar zelf nog even over spreken. Misschien dat ze hem wel eerder willen weghalen. Aan de andere kant is het nog maar een weekje wachten."

Kotter op het strand van Zandvoort was een attractie afgelopen weekend. - Foto: Laurens Bosch

Ook Rijkswaterstaat en de gemeente Zandvoort werken mee aan het vinden van een goede oplossing. "Dat betekent dat er bij een volgende keer van hoog water, lees 'springtij', er met groot materieel gegraven zal moeten worden om het schip dusdanig in het water te krijgen dat hij eruit getrokken kan worden", legt Moolenburgh uit. 

'Slepen vanaf kilometer afstand'

Sleepboten die de boot moeten lostrekken doen dat dan, vanwege de zandbanken, op minimaal een kilometer afstand, met minstens even lange lijnen. "Het is geen kleine operatie, het kan minimaal een ton gaan kosten." De teller van de inzamelingsactie van de kinderen van schipper Ed Reker staat inmiddels op 46.000 euro. 

Foto: Edwin Keur - zandvoortfoto.nl

De familie Reker weet ook nog niet hoe de vergunningen afgehandeld gaan worden. Moolenburgh wil in ieder geval doorpakken en de vergunningenprocedure snel afhandelen. Eerder liet Reker al weten dat er bij een nieuwe poging om de kotter los te trekken, zwaardere graafmachines nodig zijn. Daar is een vergunning voor nodig. 

"Dit is een noodsituatie. Maar we willen wel goede afspraken maken als er met groot materieel gereden gaat worden. Dat het publiek op voldoende afstand wordt gehouden. Want als er een lijn knapt, dan kan die het strand op slaan. Als daar publiek staat, kan dat tot zeer gevaarlijke situaties leiden. En als er grote geulen gegraven gaan worden, moeten die ook weer keurig afgedicht worden." De afgelopen paar dagen groeide de kotter al uit tot een attractie. De kans dat er publiek afkomt op het lostrekken van de kotter is dus aannemelijk. 

Dank aan KNRM

De gemeente is nu vooral kosten kwijt aan ambtelijke inzet, maar dat bedrag kan nog oplopen de komende dagen. De burgemeester bedankte ook de vrijwilligers van de KNRM, die na de stranding veel hebben meegedacht over het vinden van een goede oplossing om de IJM22 zo snel mogelijk weer op zee te krijgen. 

Mocht het op of rond 15 december niet lukken, dan is rond 29 december een nieuwe kans. Springtij vindt altijd twee keer per maand plaats. 

Lees ook