Ga naar Content

Tien vluchtelingen gevonden in kajuit van zeiljacht op Noordzee bij IJmuiden

Op een zeilboot bij IJmuiden heeft de Kustwacht zaterdag tien vluchtelingen gevonden. Twee Nederlanders die ook aan boord waren, zijn aangehouden voor mensensmokkel. Eén verdachte (39) komt uit Den Helder. Het jacht zou zijn vertrokken uit Den Oever. 

Foto: Koninklijke Marechaussee

De Kustwacht spotte op 2 december tijdens een reguliere patrouillevlucht het zeiljacht, zo meldt de Koninklijke Marechaussee. Het 'verdachte bootje' voer toen ongeveer 55 kilometer ten westen van IJmuiden.

Hierop is het schip van de Kustwacht erop afgegaan De bemanning trof twee mannen aan op het jacht. Een 39-jarige uit Den Helder en een Nederlander (29) zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Onder een luik naar de kajuit bleken nog eens tien mensen te zitten. Het gaat volgens de autoriteiten om vluchtelingen van Albanese en Vietnamese afkomst. Allemaal meerderjarig.

Uit onderzoek blijkt dat het zeiljacht vermoedelijk was vertrokken uit Den Oever. En het is ook waarschijnlijk dat de mensen onderweg waren naar het Verenigd Koninkrijk. "De meesten boten die wij aantreffen gaan naar Engeland", zo zegt Robert van Kapel van de Koninklijke Marechaussee tegen NH.

Alle twaalf mensen zijn onder begeleiding naar IJmuiden gevaren. De tien vluchtelingen uit de kajuit zijn opgevangen en het zogeheten vreemdelingentraject ingegaan. Het is nog niet bekendgemaakt waar de mensen precies vandaan komen en hoe oud ze zijn.

De twee Nederlanders zijn opgepakt en inmiddels voorgeleid bij de rechter-commissaris. In afwachting van verder onderzoek zitten zij nog vast. De recherche onderzoekt de zaak onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland.

"Wat de Kustwacht aantrof op het zeiljacht kennen we van beelden elders in Europa en gebeurt dus ook op de Noordzee", zegt Anne de Leeuw, mensenhandel-officier bij het Openbaar Ministerie. 

Podcast De Egmondse vluchtelingenboot

Mensensmokkel is het onderwerp in de podcast De Egmondse vluchtelingenboot van NH. Een jaar geleden spoelt op het strand van Egmond namelijk een groene rubberboot aan, die daarvoor gebruikt is.

Er zitten geen mensen meer op, maar er liggen wel allemaal spullen in. Ook heel persoonlijke, zoals een ketting, foto's en zelfs een zwangerschapsecho. NH-journalist Maaike Polder is op zoek gegaan naar de mensen van wie de spullen zijn.

Alle afleveringen van de podcast De Egmondse vluchtelingenboot zijn nu te beluisteren.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]