Jutten en wandelen op Texel voelt sinds deze week anders voor eilandbewoners. Er zijn menselijke resten aangespoeld en gevonden door bewoners Daniëlle en Maarten. Die laatste, een ervaren jutter, hoopt dat de politie de komende tijd een extra rondje rijdt op de stranden. "Er is nu één voet gevonden en een mens heeft er twee."
Voor de camera van NH laat hij zien wat hij deze week allemaal van het strand heeft geplukt tijdens zijn rondje jutten. Het zijn vaak sportschoenen, T-shirts, tassen van goede merken.
Maar dit keer zaten daar ook papiertjes met Arabische tekst in. 'Oversteken naar Engeland is gevaarlijk. Deze informatie zal je leven redden', staat er. Uit onderzoek van NH blijkt dat die specifieke briefjes ook in migrantenkampen rondom Calais hangen.
Daar verzamelen veel vluchtelingen om in vrachtwagens of rubberbootjes naar de overkant van het kanaal te gaan. Iets dat dodelijk mis kan gaan: in augustus nog in ieder geval verdronken zes Afghaanse mensen toen hun bootje kapseisde.
Schoen met een voet
Hulporganisaties stellen dat niet alle lichamen zijn gevonden. Het houdt de gemoederen 400 kilometer verderop, op Texel, in ieder geval flink bezig sinds deze week.
Naast de vele schoenen die ook Daniëlle ziet liggen op het strand vond ze er vrijdag tijdens het uitlaten van haar hondje een waar nog een voet in zat. "Pas later op de dag realiseerde ik me eigenlijk: dit is van een mens."
Tekst gaat door onder de video.
Menselijke resten aangespoeld op Texel - NH Nieuws
Jutter Maarten vond een paar dagen eerder al zijn grootste nachtmerrie: een onderlichaam van een mens met nog een broek aan. Of dit van een bootvluchteling afkomstig is of zelfs bij elkaar hoort is nog niet duidelijk.
Op dit moment doet het Nederlands Forensisch Instituut DNA-onderzoek naar de aangespoelde botten.
'Er moet iets veranderen'
Het gevonden plaatje met de veiligheidsinstructies is in ieder geval, zo beschrijft Maarten, de harde werkelijkheid. "Wat kan je eraan doen? Het probleem bestaat. Mensen blijven het kanaal oversteken en er moet ergens iets helemaal veranderen."
Maar dat gaan 'wij' niet kunnen regelen, zegt hij. "Het is te hopen dat de autoriteiten in de gaten houden wat aanspoelt op de stranden. Dat de politie een extra rondje rijdt. Want er is nu één voet gevonden, maar de meeste mensen hebben er twee."
Podcast De Egmondse vluchtelingenboot
De ervaringen van jutter Maarten staan zeker niet op zichzelf. Een jaar geleden spoelt op het strand van Egmond aan Zee een groene rubberboot aan. Er zitten geen mensen meer op, maar er liggen wel allemaal spullen in. Ook heel persoonlijke, zoals kleding, een ketting en foto's.
NH-journalist Maaike Polder gaat op zoek naar de mensen van wie de spullen zijn. Op 24 oktober verschijnt daarover de podcast De Egmondse vluchtelingenboot. De trailer vind je hier al.
Abonneer je en dan krijg je een melding als de afleveringen te beluisteren zijn. Tips, vragen? Mail [email protected].