Ga naar Content

Opnieuw lugubere vondst op Texel: schoen met voet erin

Op het strand van Texel is weer een lichaamsdeel gevonden. Naast de broek met benen en deel van een ruggengraat lag er afgelopen weekend een schoen met voet er nog in. Het is onduidelijk van wie deze is. De politie heeft het Nederlands Forensisch Instituut gevraagd om de botten te identificeren. 

Dit is niet de betreffende schoen met bot, dit is een andere schoen door dezelfde persoon gevonden - Foto: Ingestuurde foto

Daniëlle uit De Koog vond de schoen afgelopen zondagochtend. Ze woont vlakbij de strandopgang bij paal 20 en liep nietsvermoedend met haar hond richting de zee toen ze een schoen zag liggen. 

"Die vind ik wel vaker op het strand. Maar nu trapte ik er tegenaan en viel de harde schoen om. Ik zag dat er nog een bot in zat. In een sok, zo'n ophaalsokje. Ik stond perplex. Het was overduidelijk een voet, heel en intact."

Lees ook

Een jongen die voorbij reed op een quad alarmeerde direct de politie. Sindsdien heeft Daniëlle niets meer gehoord. Ze is wel heel benieuwd naar wat er is gebeurd, zeker gezien de andere lugubere vondst een paar dagen eerder door de Texelse jutter Maarten Brugge. 

Vorige week vrijdagochtend, een paar kilometer zuidelijk ter hoogte van paal 15, zag hij tijdens zijn rondje strand in de branding een grijze joggingbroek liggen. Daaruit staken naar eigen zeggen botten van benen en 'een deel van een ruggengraat'.

Er lag geen T-shirt meer bij. Hij belde de politie en uit een eerste onderzoek blijkt inderdaad dat het gaat om menselijke resten.

Afgelopen week heeft de jutter meerdere kledingstukken, tassen, een tandenborstel en paracetamol gevonden op 'zijn' strand.

Wegens de schokkende inhoud van de foto is die door de redactie vervaagd - Foto: Ingestuurde foto

Hij denkt zelf dat de gevonden menselijke resten afkomstig zijn van mensen die in rubberbootjes proberen het kanaal tussen Frankrijk en Engeland over te steken.

Sommigen verdrinken in de zee en in andere gevallen blijven persoonlijke spullen achter in de bootjes nadat ze zijn gered door de autoriteiten daar. De Nederlandse autoriteiten vroegen vorig jaar oktober al om duidelijkheid van de Engelsen.

DNA-profiel uit botten

De politie houdt met betrekking tot de vondst van Maarten op dit moment alle scenario's nog open, laat een woordvoerder aan NH gistermiddag weten. Ook bijvoorbeeld dat er sprake is van een misdrijf, een overleden zeeman of een ander noodlottig ongeval op zee. 

Of de door Maarten en Daniëlle gevonden menselijke resten van één en dezelfde persoon afkomstig zijn, is ook nog niet duidelijk. 

Tekst gaat door onder afbeelding

Onder politieauto zie je de grijze vondst van Maarten - Foto: Pieter Duin

Wel zijn experts van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) door de politie gevraagd onderzoek te doen naar de menselijke resten die Maarten vorige week vrijdag vond.  Doel is om een DNA-profiel te halen uit de aangespoelde botten en zo mogelijk duidelijkheid te krijgen over om welke persoon het gaat. 

Podcast De Egmondse vluchtelingenboot

De ervaringen van jutter Maarten staan zeker niet op zichzelf. Een jaar geleden spoelt op het strand van Egmond een groene rubberboot aan. Er zitten geen mensen meer op, maar er liggen wel allemaal spullen in. Ook heel persoonlijke, zoals kleding, een ketting en foto's.

NH-journalist Maaike Polder gaat op zoek naar de mensen van wie de spullen zijn. Eind oktober verschijnt daarover de podcast De Egmondse vluchtelingenboot. De trailer vind je hier al

Tips, vragen? Mail [email protected]

Lees ook