Ga naar Content

Texelse strandjutter vindt rugtassen van bootvluchtelingen: "Confronterend en triest"

Op het strand van Texel zijn spullen aangespoeld. De lokale jutter Maarten vond gisterochtend in de branding een zwemvest en rugtassen. Alles wijst erop dat het gaat om bezittingen van bootvluchtelingen uit Frankrijk. "Je weet dat het gebeurt, maar het blijft confronterend en triest."

Foto: Maarten Brugge

Er gaat geen dag voorbij dat de 43-jarige Maarten Brugge niet op het strand te vinden is. Al zijn hele leven vindt hij van alles, net zoals zijn pa en opa deden. Maar sinds een jaar of drie vindt de Texelaar een nieuwe categorie spullen. 

"Als de wind westelijk is, zoals de afgelopen dagen, weet ik al dat de kans heel groot is dat er spullen zijn aangespoeld van vluchtelingen: reddingsvesten, schoenen, rugtassen. Soms vol met spullen. Gisteren zat er een pakje paracetamol, natte pleisters en een tandenborstel in."

Mensensmokkel 

Hij krijgt er buikpijn van. "Deze tas is van iemand geweest." Onder jutters is het bekend dat vanuit de westkust van Frankrijk mensen op rubberbootjes proberen over te steken naar Engeland.

Het gaat om mensensmokkel over het Kanaal en kan heel gevaarlijk zijn. Maarten: "Ik hoor af en toe de berichten dat er per dag vijftien boten het kanaal oversteken. De Engelse kustwacht pikt de mensen op, brengt ze aan land, maar laten de bootjes drijven."

Tekst gaat verder.

Podcast De Egmondse vluchtelingenboot

De ervaringen van jutter Maarten staan zeker niet op zichzelf. Een jaar geleden spoelt op het strand van Egmond een groene rubberboot aan. Er zitten geen mensen meer op, maar er liggen wel allemaal spullen in. Ook heel persoonlijke, zoals een ketting, foto's en zelfs een zwangerschapsecho.

NH-journalist Maaike Polder gaat op zoek naar de mensen van wie de spullen zijn. Eind oktober verschijnt daarover de podcast De Egmondse vluchtelingenboot

In die losgelaten boten zitten dan soms nog allemaal spullen. Als de bootjes omslaan of lek gaan, drijven die met de stroming mee naar het noorden en bij een westenwind dus richting de Nederlandse kust.

De boel spoelt dus aan op Texel, maar Maarten heeft ook contact met jutters op andere Waddeneilanden en langs de kust van het vaste land, vertelt hij.

"We hebben er zelfs maar een nieuwe term voor bedacht: vluchtelingentasjes. Zo vaak vinden we wat. Eigenlijk altijd wel iets als ik op het strand kom."

Tekst gaat verder onder de foto.

Zo vond hij gisteren dus in een van de tasjes een tandenborstel, te zien op een van de foto's hierboven. Nieuwsgierig zoekt de Texelaar thuis op wat erop staat. "Het blijkt er een uit Italië. Een militaire tandenborstel. Dus ik stel me dan zo voor dat mensen eerst naar Italië zijn gevlucht en daar in een kamp deze hebben gekregen."

De vondsten van de jutter op Texel blijven tot nu toe bij tientallen voorwerpen. En zolang er geen documenten of paspoorten in zitten, hoeft hij er naar eigen zeggen niets mee te doen.

Tekst gaat door onder foto

Foto: Maarten Brugge

"De spullen hebben honderden kilometers gedreven. Al zijn ze soms nog in goede staat. Ik heb thuis zes rugtassen die ik gebruik."

Maar: Maarten houdt tijdens zijn 'rondje strand' ook steeds vaker rekening met een andere vondst. "Dat er een keer een lichaam aanspoelt." Het gaat namelijk ook weleens mis op het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland.

Overleden in het Kanaal

Vorige maand kwamen zes Afghaanse mensen om het leven na het kapseizen van zo'n bootje. En ook vorige week is er een vrouw overleden aan een hartaanval op het strand bij Calais, nadat ze het kanaal probeerde over te steken, zo melden hulporganisaties daar.

Maarten: "Ik heb nu al weleens dat ik in de verte wat groots zie liggen en denk: oeh, shit. Maar dan blijkt het gelukkig een stuk hout of visnet te zijn."

Kustwacht Nederland wordt niet op de hoogte gebracht van deze vondsten, aldus een woordvoerder. Als er mensen of dieren in nood zijn, worden zij gealarmeerd.

Lees ook