Ga naar Content

Opluchting bij Het Grootslag na verleende vergunning voor flexwoningen in Andijk

De komst van 28 flexwoningen in Andijk is een stap dichterbij gekomen, nadat de gemeente een vergunning heeft afgegeven. Hans Kröger, directeur van woningcorporatie Het Grootslag, is verheugd dat hij aan de slag kan nu de woningnood in Medemblik zo hoog is.

De circulaire woningen die op de locatie komen te staan - Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

De directeur van de woningcorporatie is dan ook blij dat hij woningzoekenden als starters en spoedzoekers een onderdak kan bieden. En het liefst zo snel mogelijk. "De afgelopen drie jaar is er in de gemeente geen enkele sociale huurwoning bijgebouwd, en dat is zorgelijk." De woningcorporatie wil in 2024 beginnen met de bouw van 16 flexwoningen, die al klaar staan bij de fabriek van Clean2Anywhere in Hoorn. "De rest volgt zo snel mogelijk", zegt hij.

Maar lang niet iedereen staat te trappelen. Zowel vanuit de lokale politiek als de Dorpsraad en omwonenden heerst er kritiek op de gekozen locatie. Het perceel ligt binnen de spuitzone van een naastgelegen broccoliteler. Én omdat uit diverse studies blijkt dat er een verband is tussen landbouwgif en de ziekte van Parkinson, maken zij zich zorgen over de gezondheid van de toekomstige bewoners.

Tekst gaat verder.

Lees ook

Hoewel de Raad van State een spuitvrije zone van 50 meter hanteert, is de vergunning alsnog verleend door gebrek aan regelgeving. Verantwoordelijk wethouder Jeroen Broeders legt uit waarom: "Er wordt een haag van anderhalve meter breed geplaatst die als een buffer fungeert. Daarbij ligt er voor de haag nog een sloot, en vanaf die sloot mag er pas na vijf meter gespoten worden. Én omdat er op het perceel broccoli wordt geteeld, ligt de spuitzone laag. Alles bij elkaar opgeteld zorgt het voor een acceptabele leefsituatie."

Hij gaat zelfs een stapje omhoog en wijst naar politiek Den Haag. Oók omdat er vanuit het Rijk nog geen wettelijke regels zijn. "Medemblik is omgeven door agrarisch gebied, dus het raakt in onze gemeente veel bouwprojecten. Het zou ons erg helpen als er regelgeving komt."

Woningnood is hoog

De aangewezen locatie is volgens Broeders het meest geschikt. Daarbij ligt er al een woonbestemming voor zeven woningen, vertelt hij. "Er is altijd wel iemand die er iets van vindt, maar de woningnood in Medemblik is ontzettend hoog. We moeten gewoon meer huizen bouwen."

Hij verwijst daarbij naar de bouwplannen van de gemeente, waarin de ambitie is uitgesproken om vóór 2029 zo'n 1.650 woningen gerealiseerd te hebben. Verspreid over de zeventien dorpskernen.

De Dorpsraad laat aan NH weten eerst het besluit 'door te spitten', voordat ze met een uitgebreide en inhoudelijke reactie komen.

Lees ook