Ga naar Content

Serval gespot in Goois Natuurreservaat: dit weten we tot nu toe

Maandagochtend is in alle vroegte een serval op de Gooise Heide gespot. Het dier is in het wild niet te vinden in Nederland, wat dan ook zorgde voor een bewogen ochtend. Hoe het dier er is gekomen en van wie het is, blijft een raadsel. Dit is wat we weten.

De serval is een populair exotisch (huis)dier. - Foto: NH

Het verhaal doet velen al gelijk denken aan begin vorig jaar, toen de serval van Hilversummer Kevin Vermeulen ontsnapte. Na een week lang rondgelopen te hebben in Hilversum en omgeving, is ze gevangen en veilig terug gebracht.

Kevin Vermeulen laat aan De Gooi- en Eemlander weten dat dat het in dit geval niet om zijn Lareina gaat. Ook kent hij geen anderen in de omgeving die een serval kwijt zouden zijn. Ook het Goois Natuurreservaat weet er nog niet veel vanaf. "Het klopt dat de serval is gespot, dit kregen we te horen van de politie. Zelf hebben we niks gevonden."

Risico

Of het dier voor een langere tijd in het natuurreservaat kan overleven, is nog maar de vraag. "Ze zijn gewend om een bakje brokjes te krijgen. Of ze het in het wild overleven weet ik niet", vertelt John Didderen, boswachter van het Goois Natuurreservaat. "Maar na een tijd gaat wel het jachtinstinct aan, net zoals bij ontsnapte honden of katten."

"Gewoon met rust laten, geen aandacht geven en achteruit weglopen"

Boswachter John Didderen

Geen reden voor paniek, want de serval is een vluchtdier, legt John uit. Het jaagt op hazen en konijnen, mensen hoeven dus niet bang te zijn als ze er een tegenkomen. Toch is dit niet erg gunstig voor onze eigen natuur. "De wilde dieren die daar horen moeten ook te eten hebben. Op het moment dat er dieren lopen die daar niks te zoeken hebben is het een verstoring van het ecosysteem."

Huisdier

De serval is als 'kleine' katachtige een populair huis- en hobbydier. Stichting AAP vertelde in 2021 dat het aantal dieren in Nederland in 6 jaar al zeven keer zo groot is geworden. In 2015 werden er drie servals als huisdier gehouden, in 2021 waren dit er zo’n 23. Hoeveel dit er nu zijn is niet duidelijk, een serval hoef je niet aan te geven dus er zijn geen precieze cijfers.

Wel hoopt de overheid dit getal snel af te vlakken. Vanaf 2024 is het verboden om een aantal exotische dieren in huis te nemen, zoals de serval. De overheid heeft in 2022 een zogeheten groene lijst gepubliceerd met dertig dieren die wél gehouden mogen worden.

Dit is hoe een serval eruit ziet, dit is overigens niet de desbetreffende serval. - Foto: NH

De lijst

Behalve de serval is het ook verboden om een stokstaartje of luiaard in huis te nemen. Wie op dat moment nog een dier in huis heeft die niet op deze 'positieflijst' staat, mag het houden totdat het overlijdt of het dier ergens anders wordt ondergebracht. Dit is om te voorkomen dat de dieren worden gedumpt in de natuur.

Als je tot die tijd tóch een ontsnapte serval tegen het lijf loopt, heeft boswachter John nog wat tips. "Net als met de wolf gewoon met rust laten, geen aandacht geven en achteruit weglopen."

Lees ook