Start van hoofdcontent

HILVERSUM

nl

Serval vermist in Hilversumse Geuzenweg: 'Ga niet zelf op zoek'

5 april 2022, 10.47 uur · Aangepast 5 april 2022, 19.11 uur · Door Daan Visser

Een serval - een grote katachtige - is sinds 29 maart vermist in de omgeving van de Hilversumse Geuzenweg. Het dier luistert naar de naam Lareina. De dierenambulance roept op de kat, wanneer je het dier spot, niet zelf te vangen. 

Serval Lareina vermist in buurt Hilversumse Geuzenweg - Foto: Stichting Amivedi

De serval is 1 jaar oud. Het lijf van het dier is bruin-zwart gevlekt. Onder de neus, op de borst en op de buik is de vacht wit. In Nederland is het legaal om een serval als huisdier te hebben. Wie de eigenaar van de kat is, wil Stichting Amivedi - waar de kat als vermist is opgegeven - uit privacy-overweging niet kwijt. 

Stichting AAP vangt veel vermiste servals op. Woordvoerder Peter de Haan kent het gedrag van de servals en raadt af om zelf het dier op te zoeken en proberen te vangen. "Mocht je haar per toeval tegenkomen, probeer haar van een afstand in het oog te houden en bel de dierenambulance."

Volgens De Haan is het dier niet levensgevaarlijk, maar kan het wel uithalen. De kat bevindt zich mogelijk in omgeving Anna's Hoeve, zo blijkt uit een oproep op Facebook. Mocht dit het geval zijn, dan maakt De Haan zich wel zorgen. "Het is daar koud en hoewel het een wilde kat is, zal het dier niet meer goed kunnen jagen en daardoor mogelijk onvoorspelbaar gedrag vertonen."

Wijkcentrum

Een medewerker van een wijkcentrum in de buurt vertelt aan NH Radio dat een week geleden de eigenaar binnenkwam met de vraag of ze het wijkcentrum en de schuren wilde controleren. "Er komt wel eens vaker een kat of een buurtpoes naar binnen, dan kan een serval er ook nog wel bij."

Het is niet de eerste keer dat het dier is ontsnapt. "Vorig jaar is hij ook al ontsnapt en toen is hij in Hilversum zuid teruggevonden", vertelt de medewerker. In meerdere buurtapps is ook de oproep geplaats op te letten. 

Zoekactie

Marianne Dalhuisen van de Dierenambulance stelt gerust. "Het dier is niet gevaarlijk." Wel zal er een kleinschalige zoekactie op poten worden gezet.

Eerst zal er vanmiddag met drones in de lucht gezocht worden naar de Serval. Als het dier gespot is gaat het team met de eigenaar erheen om het beestje te lokken. Daar is wel geduld voor nodig. "Ze kan na een tijdje in een overlevingsmodus komen, waardoor het ook langer kan duren voordat ze haar baasje herkent. Dan kan ze zeker 2 uur rond hem heen cirkelen." Op de achtergrond staat het team dan klaar met netten.

Om welke locatie het gaat wil Dalhuisen niet zeggen. Het is niet de bedoeling dat heel Hilversum nu die kant op gaat om te zoeken. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]