Ga naar Content

'Trollen' sturen massaal haatberichten naar Alkmaarse ambtenaren na escalatie AZ-Legia

Meerdere mensen uit het gemeentebestuur en medewerkers van de gemeente Alkmaar ontvangen sinds de ongeregeldheden rond de wedstrijd AZ - Legia Warschauw haatdragende berichten. Zo laat het gemeentebestuur weten in een brief aan de gemeenteraad. De gemeente overweegt aangifte te doen en vraagt gedupeerden de grensoverschrijdende berichten te melden. 

Foto: Alkmaar Centraal

De ongeregeldheden voorafgaand, tijdens en na afloop van de wedstrijd AZ tegen Legia Warschau blijven de gemoederen bezig houden. Zo verscheen er vandaag aan het eind van de middag nog een nieuwe video van de voetbalclub Legia Warschau zelf, waarin het de gemeente Alkmaar en de Nederlandse politie xenofobie, agressie en discriminatie verwijten.

Volgens de gemeente ontvangen meerdere medewerkers sinds de ongeregeldheden rond de Europese thuiswedstrijd vervelende en haatdragende berichten. 

'Alkmaar is een stad van racisten, homoseksuelen, prostituees en drugsverslaafden'

Een anonieme reactie via X gericht aan het officiële clubaccount van AZ

Dit gebeurt voornamelijk via social media als X, maar ook via e-mail en contactformulieren van de gemeente. Een korte blik op X geeft gelijk een weergave van de haatdragende reacties.

’Alkmaar is een stad van racisten, homoseksuelen, prostituees en drugsverslaafden', valt erin een X-bericht aan het officiële clubaccount van AZ onder meer te lezen.

"Afzenders zijn soms tot personen te herleiden, in andere gevallen gaat het om zogeheten ‘trollen’, oftewel valse profielen op sociale media”, aldus de gemeente. Trollen zijn mensen die opzettelijk storende of beledigende opmerkingen online maken om reacties uit te lokken, vanuit een anoniem account. 

Aangifte  

In de brief staat dat de gemeente het er niet bij laat zitten en aangifte bij de politie overweegt. Het roept medewerkers die ook last hebben van de berichtgeving op daarvan melding te maken. Daarnaast is er een handleiding verspreid hoe met de zogenoemde trollen om te gaan. 

Lees ook