Ga naar Content

Legia en Poolse premier spreken van 'schandalige gebeurtenissen' in Alkmaar

De Poolse voetbalclub Legia Warsau is op z'n zachtst gezegd niet blij met de gebeurtenissen bij het stadion van AZ gisteravond. Ook de Poolse premier Mateusz Morawiecki spreekt over 'zeer verontrustende beelden'. Twee spelers van de Poolse club werden na de wedstrijd door de politie aangehouden en zitten nog vast. Ook raakte er een ME'er bewusteloos.

Foto: Inter Visual Studio / Michel van Bergen

Op X, voorheen Twitter, spreekt de club van 'schandalige gebeurtenissen na de wedstrijd tegen AZ Alkmaar'. De ME zou na afloop van de wedstrijd de spelersbus hebben bestormd en twee voetballers hebben aangehouden, meldt het ANP.

Ook de Poolse premier Mateusz Morawiecki is niet te spreken over de toestanden in Alkmaar. "Zeer verontrustende berichten uit Alkmaar", schrijft hij op X. Hij heeft het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken ingeschakeld om uit te zoeken wat er precies is gebeurd die avond. "Poolse spelers en fans moeten in overeenstemming met de wet worden behandeld, dat mag niet worden verbroken", concludeert hij. 

Tekst gaar door onder de video 

Veel politie bij AZ-Legia Warsau - NH Nieuws

Op beelden die online rondgaan, is te zien dat er onenigheid is tussen de ME en vertegenwoordigers van Legia Warschau. Daarbij zouden bestuurders van de club klappen hebben gekregen. 

Aangehouden voetballers

Een woordvoerder van de politie kan niet bevestigen of de aangehouden mannen de voetballers zijn, maar kan wel zeggen dat het gaat om een 28-jarige man uit Servië, en een 33-jarige man uit Portugal. Beide mannen zitten nog vast vanwege mishandeling van twee personen. Een van hen raakte dusdanig gewond dat hij is naar het ziekenhuis moest. Hij zal later aangifte doen. "De andere persoon heeft al aangifte gedaan van mishandeling", laat de woordvoerder aan NH weten. 

Volgens mediapartner NOS is een van de gewonden een veiligheidscoördinator van AZ. Hij zou door spelers van Legia Warsau dusdanig mishandeld zijn dat hij met een hersenschudding en een gebroken elleboog in het ziekenhuis terecht is gekomen, meldt De Telegraaf.  

Eerder die avond, voor het begin van de wedstrijd, bestormden aanhanger van Legia Warsau de ingang van het uitvak. Dat ging er volgens de politie hard aan toe, waarbij de aanhangers van Legia veel geweld gebruikten tegenover stewards en agenten. Een ME'er raakte bewusteloos. Hij kon na behandeling niet verder. 

Hierop zette de politie traangas in. De ongeregeldheden zorgden ervoor dat een aantal bezoekers zonder kaartje of controle van het kaartje naar het bezoekersvak gingen. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.