Ga naar Content

Chaos rondom AZ - Legia Warschau: ME'er bewusteloos en twee Poolse spelers aangehouden

Zowel voor als na de wedstrijd gisteravond van AZ tegen het Legia Warschau is het onrustig geweest rond het stadion in Alkmaar. Fans van de Poolse club bestormden vooraf de toegangspoort van het uitvak. Een politieagent van de Mobiele Eenheid (ME) raakte hierbij bewusteloos. Na de wedstrijd zijn twee aanhoudingen verricht bij de spelersbus, dit zijn volgens Poolse media spelers van Legia Warschau. 

Foto: Inter Visual Studio / Michel van Bergen

De politie meldt dat de aanhangers van Legia veel geweld gebruikten tegenover stewards en agenten voorafgaand aan de wedstrijd. "Ter bescherming van de eigen veiligheid en die van de stewards is traangas gebruikt", schrijft de politie in een persbericht. Enkele aanhangers wisten pepperspray en wapenstokken af te pakken van de ME. Of die ook zijn gebruikt, weet een woordvoerder van de politie niet. 

De bewusteloos geraakte ME'er kon na behandeling niet verder. De ongeregeldheden zorgden ervoor dat een aantal bezoekers zonder kaartje of controle van het kaartje naar het bezoekersvak gingen. 

'Spelers opgepakt'  

Na de wedstrijd zijn twee aanhoudingen verricht bij de spelersbus vanwege mishandeling.  Een van de verdachte is een 28-jarige man uit Servië, de ander is een 33-jarige man uit Portugal. Volgens Poolse media zou het om spelers gaan uit het team van Legia Warschau, dit kan de politie niet bevestigen. Op beelden die online rondgaan is te zien dat twee spelers worden meegenomen door de politie.

Beide mannen zitten nog vast. "Bij het stadion zijn twee personen mishandeld", zegt de woordvoerder van de politie. Een van hen raakte dusdanig gewond dat hij is naar het ziekenhuis moest. Hij zal later aangifte doen. "De andere persoon heeft al aangifte gedaan van mishandeling."

Eerder had Alkmaar al besloten dat fans van Legia Waschau niet in de binnenstad mochten komen vanwege de voorbereiding van de viering van het Alkmaar Ontzet. De omgeving van het station in Alkmaar en het stadion werd door de burgemeester aangewezen als veiligheidsrisico gebied, omdat de aanhangers van Legia vuurwerk bij zich hadden en de afspraken niet werden nageleefd. Dat betekent dat er in deze gebieden preventief gefouilleerd mocht worden.

Foto: ANP / HOLLANDSE HOOGTE / MICHEL VAN BERGEN

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.