Ga naar Content

Na domme rode kaart trekt AZ de overwinning tegen Legia Warschau over de streep

AZ heeft in de Conference League een solide wedstrijd tegen Legia Warschau winnend afgesloten. In de tweede groepswedstrijd wonnen de Alkmaarders met 1-0 dankzij een doelpunt van superspits Vangelis Pavlidis. Na een rode kaart van Mayckel Lahdo moest AZ even oppassen, maar echt in de problemen kwam het niet meer.

Vangelis Pavlidis scoort voor AZ - Foto: Orange Pictures

Doordat AZ de eerste wedstrijd tegen Zrinjski op miraculeuze wijze had verloren (4-3), stond er ineens wat druk op de ontmoeting met Legia Warschau. Om te kunnen overwinteren in Europa, waren de Alkmaarders op voorhand gebaat bij een goed resultaat. 

Buitenspelgoal

In de zesde minuut kon AZ meteen opgelucht ademhalen. Legia Warschau zag namelijk een doelpunt afgekeurd worden. Middenvelder Bartosz Slisz haalde uit, waarna de bal via een AZ-speler voor de voeten van Tomas Pekhart kwam. De spits stond echter buitenspel. De Alkmaarders hadden in de fase daarna moeite om onder de druk van Legia uit te voetballen, maar deden dat een aantal keren wel goed. Mayckel Lahdo en Myron van Brederode waren gevaarlijk vanaf de zijkanten, maar konden Vangelis Pavlidis telkens net niet bedienen.

De grootste kans kwam van de voet van David Moller Wolfe. De linksback was opgestoomd en kreeg de bal gestoken van Van Brederode, maar schoot op tegen doelman Kasper Tobiasz. Hoewel AZ de Polen op voldoende afstand van het doel wist te houden, was Josué nog wel gevaarlijk met een afstandsschot. Op slag van rust had AZ eindelijk de smaak te pakken. Een flitsende aanval begon bij Sven Mijnans, die de bal knap veroverde, waarna de bal via Lahdo bij Pavlidis kwam en de Griekse spits zijn inzet in het zijnet zag belanden.

Pavlidis weer trefzeker

Na de pauze speelde AZ een stuk overtuigender. Het voetbalde in een hoger tempo en meer op de helft van Legia. Daardoor dwong het ook een fraaie openingstreffer af. Dani de Wit kopte keurig terug uit een voorzet vanaf de linkerkant waarna Pavlidis voor zijn man kwam en alleen nog zijn voet tegen de bal moest zetten: 1-0. Het was het startsein om eroverheen te gaan, want AZ speelde opportunistisch en zag een afstandsschot van Jordy Clasie net naast gaan.

Tekst loopt door onder de foto.

Vangelis Pavlidis zet AZ op 1-0 tegen Legia Warschau - Foto: Pro Shots

Hoewel AZ de wedstrijd volledig onder controle had, maakte Lahdo hem nog onnodig spannend met een oliedomme overtreding. De Zweedse rechtsbuiten schopte bij een poging de bal te controleren onbehouwen in het gezicht van Yuri Ribeiro waardoor hij met rood op zak het veld moest verlaten.

In het resterende halfuur hield AZ stand. De Alkmaarders werden zelf niet meer gevaarlijk en hielden Legia ver genoeg van de eigen goal af. In de slotfase kregen de Polen nog wel een aantal mogelijkheden uit standaardsituaties en voorzetten, maar tot grote kansen leidde dat niet. 

Doordat Aston Villa in de andere groepswedstrijd won van Zrinjski hebben alle ploegen in de poule na twee wedstrijden drie punten. De eerst volgende tegenstander van AZ is Aston Villa. 

Opstelling AZ: Ryan; Sugawara, Goes, Penetra, Moller Wolfe (Martins Indi/81); Clasie, Mijnans (Sadiq/81), D. De Wit; Lahdo, Pavlidis, Van Brederode (Kasius/74)

Lees ook