Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Luguber tafereel op strand: tientallen dode en zieke vogels

6 oktober 2023, 21.30 uur · Aangepast 6 oktober 2023, 23.12 uur · Door Cintha Rood

Een deel van het Noord-Hollandse strand lag vandaag bezaaid met zieke, maar vooral ook dode alken en zeekoeten. Strandvonder (strandjutter, red.) Marco Snijders deed de lugubere ontdekking. "Het is natuurlijk vreemd dat het zo veel vogels zijn."

Dode vogels tussen strand Heemskerk en Camperduin - Foto: Marco Snijders

Een dode vogel op het strand is voor Egmonder Marco Snijders gesneden koek. Maar tientallen dode of bijna-dode alken en zeekoeten op het strand tussen Heemskerk en Camperduin: daarvan stond zelfs de gepokt en gemazelde jutter te kijken. 

"We hebben er vijftig geruimd", vertelt Snijders tegen NH, "en dit is nog maar de helft." Hij meldde de dode dieren bij 'alle instanties'. "Normaal gesproken hebben we contact met Naturalis (onderzoeksinstituut, red.) als zoiets gebeurt, want het is natuurlijk vreemd dat het zo veel vogels zijn."

Ook in Pieterburen

Want het zijn er veel meer dan alleen de vogels in onze provincie, meent Snijders. Van zijn collega's in Pieterburen hoorde hij ook verhalen over dode vogels op het strand. "Er zijn verschillende meningen over: van vogelgriep tot uithongering. Maar er is maar een iemand die dat kan bevestigen, en dat is een arts."

Een beheerder van het Vogelhospitaal aan de Vergierdeweg in Haarlem liet eerder aan NH weten er inderdaad veel meldingen binnen komen van zieke vogels en dat er in ieder geval geen sprake is van vogelgriep.

Niet alle alken en meerkoeten waren dood, een paar van de gevonden vogels leefden nog. Snijders droeg deze over aan de dierenambulance. "Ik hoop dat ze de vogels op kunnen lappen, ze waren er slecht aan toe, dus dat is nog maar de vraag."

Zoveelste getroffen soort

Het is zeker niet de eerste keer dat de strandvonder op een groot aantal overleden vogels stuit op het strand. "We maken het vaker mee de laatste jaren. Jan-van-genten, meeuwen, aalscholvers, maar ook spreeuwen. Bij die laatste kwam uit onderzoek door Naturalis dat de spreeuwen waren getroffen door een onweersbui."

Vind je een verzwakte vogel (op het strand)? Bel dan de dierenambulance of een vogelhospitaal bij jou in de buurt.

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.