Ga naar Content
Haarlem

Veel babymeeuwtjes in Vogelhospitaal Haarlem: "Ze vallen als peren op de grond"

27 juli 2020, 07.00 uur · Aangepast 27 juli 2020, 08.18 uur
Door: Redactie · Foto:

HAARLEM - Het is momenteel druk in het Vogelhospitaal Haarlem. Door het broedseizoen van de meeuwen worden daar nu zo'n tachtig babymeeuwen verzorgd. De arme drommels zijn vaak uit het nest gevallen en worden vervolgens hierheen gebracht. 

Veel babymeeuwtjes in Vogelhospitaal Haarlem - NH Nieuws

Broeden laag bij de grond

Toch is het vaak niet de bedoeling dat iedereen gevallen meeuwen naar het Vogelhospitaal brengt. "Vanwege het gevaar van voornamelijk vossen zijn meeuwen hoger gaan broeden. Maar van nature zijn ze gewend om dat op het strand te doen. Wanneer de ouders eten aan het halen zijn, gaan de babymeeuwen vaak aan de wandel, wanneer ze dan op een dak zitten, vallen ze naar beneden." 

Vind een juist plekje

Volwassen meeuwen vinden hun kroost in vrijwel alle gevallen zelf weer terug. Mocht een meeuwtje op een gevaarlijke plek zijn gevallen, zet het beestje dan neer op een dichtbij gelegen perkje en zijn ouders zullen hem vinden. "Feitelijk is het zo dat het Vogelhospitaal er is voor zieke, verwonde of verweesde dieren.  Maar wij begrijpen natuurlijk goed dat niet iedereen blij is met meeuwen in zijn tuin. Sommigen raken zelfs zo geïrriteerd of durven zelfs de tuin niet meer in, tja dan zeggen wie: 'breng de meeuw toch maar hierheen'." 

Instincten 

Wanneer de jonge meeuwen kunnen vliegen – dat leren ze zichzelf aan – worden ze uitgezet. Dat gebeurt altijd in IJmuiden. Als het in Nederland weer slechter wordt zullen de meeuwen zich instinctief in drommen gaan verzamelen en gezamenlijk richting het zuiden vliegen. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]