Ga naar Content

Vogelhospitaal Haarlem zoekt met spoed vrijwilligers, 'maar door vogelgriep moeilijke puzzel'

Het Vogelhospitaal in Haarlem is met spoed op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij de zorg van gewonde vogels. Door het broedseizoen en het lekkere weer dat voor de deur staat, verwacht Vogelhospitaaleigenaar Wiebe Boomsma komend seizoen een grote aanwas van vogels die hulp nodig hebben. De vrijwilligersschaarste is elk hoogseizoen een probleem, "maar dit jaar zijn mensen vooral heel bang voor de vogelgriep, dan voelen zij zich onveilig". En dus wordt een moeilijke puzzel verwacht.

Foto: Suzete Nesselaar

De meest voorkomende ongelukken gebeuren met katten en in het verkeer, volgens Boomsma. "Vooral veel jonkies zijn kattenslachtoffers. Er gebeuren helaas ook veel aanrijdingen en er zijn veel raamslachtoffers; vogels die tegen een raam aanvliegen en naar beneden storten", vertelt de eigenaar.

'Dat is natuur'

Wel benadrukt hij dat er alleen vogels worden opgevangen die door mensen - of huisdieren van mensen - worden veroorzaakt. "Als een vogeltje is gepakt door een roofvogel gaan we die niet redden en verzorgen, dat is gewoon de natuur."

Momenteel worden er zo'n 250 vogels opgevangen in het hospitaal. "Vooral watervogels, omdat we hier dichtbij het strand zitten." In het laagseizoen worden er zo'n twee á drie vogels per dag binnen gebracht, maar in het hoogseizoen ligt dat rond de zestig per dag.

 "We verwachten in de maanden mei en juni zo'n 700 tot 800 vogels op te vangen." In totaal vangt de opvang zo'n 3000 vogels per jaar op, waardoor de opvang op een drukke dag zo'n zeven vrijwilligers nodig heeft.

"In het hoogseizoen komen er rond de zestig vogels per dag binnen"

Wiebe Boomsma, Vogelhospitaal Haarlem

"Maar ik heb er nu maar drie, dus dat is veel te weinig." Zonde, volgens Boomsma, "want dat gaat ten koste van alle vogeltjes. Sommigen moeten snel beter worden om over een paar weken hun trek naar Afrika te maken, maar dan hebben we wel extra handen nodig. Als we uiteindelijk toch te weinig mensen hebben, zullen we een opnamestop moeten inzetten, omdat we dan niet meer de zorg die we kunnen bieden die we willen bieden."

Vogelgriep

"Mensen vinden het toch een beetje spannend en eng om dan met vogels te gaan werken, dus maakt het voor ons extra moeilijk om vrijwilligers te krijgen." Wel zegt Boomsma dat het "ontzettend veilig" is om in de vogelopvang te werken. "Als het niet veilig zou zijn, zouden we dit werk ook niet uitvoeren en doen we dit onze vrijwilligers natuurlijk ook niet aan."

"Je bent de trotse ouder die zijn kinderen het nest uit ziet gaan"

Wiebe Boomsma, Vogelhospitaal Haarlem

Boomsma roept daarom graag zowel jonge als oude Haarlemmers op om een handje te komen helpen. "Iedere keer een vogel loslaten, geeft een goed gevoel, dat is waar je het voor doet."

"Zeker in de jonge vogeltjes die we nu hebben, gaat een hele boel tijd zitten om ze te voeren en groot te krijgen. En als die dan los mogen, ben je toch de trotse ouder die zijn kinderen het nest uit ziet gaan. Dat is gewoon fantastisch om te doen."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.