Ga naar Content
Haarlem

Veertig herstelde meeuwen van het Vogelhospitaal vliegen hun vrijheid tegemoet

20 september 2023, 19.25 uur · Aangepast 21 september 2023, 08.49 uur
Door: Maurice Blaauw · Foto: Maurice Blaauw

Veertig meeuwen van het Vogelhospitaal in Haarlem zijn vanmiddag losgelaten op het strand bij IJmuiden. De dieren zijn bij de opvang binnengebracht als kuiken of als verkeersslachtoffer. Nu zijn ze hersteld van hun verwondingen en is het tijd om hun vleugels uit te slaan in de vrije natuur. "Ze hebben het goed bij ons, maar hier in het wild horen ze thuis", vertelt beheerder Wiebe Boomsma.

Meerdere vrijwilligers van het vogelhospitaal en van de dierenambulance zijn naar het strand gekomen om het mooie en voor hen toch wel emotionele moment te aanschouwen. Bij het openen van de achterklep blijven de meeuwen echter stoïcijns zitten. "Door de harde wind is het vooral voor de jonkies nog spannend", aldus Boomsma.

Tekst gaat door onder de video.

Na enige aanmoediging vliegen de meeuwen uit de auto. - NH Nieuws

Ongeveer een uur lang kijken de vrijwilligers op het strand hoe 'hun' vogels één voor één de auto verlaten. "Dit is ook leuk aan meeuwen ze hebben een eigen wil", lacht Nancy Slot vrijwilligster bij het Vogelhospitaal. Nadat de meeuwen allemaal zijn uitgevlogen, kijkt Boomsma tevreden naar de groep die een klein stuk verder is geland. "Het is leuk om te zien hoe ze met de wind om gaan en met schelpjes spelen. Net een klein kleuterklasje dat je hier loslaat."

Slecht imago

Bij de meeste mensen hebben de meeuwen en slecht imago. Volkomen onterecht vindt Slot. "Ik vind het mooie beesten met grote vleugels. Ze zijn slim en hebben een eigen wil. Dat ze slecht gedrag vertonen komt alleen door de mens. Ik heb er vandaag 25 opgetild en in de auto gezet. En ik heb maar één schrammetje op mijn hand, in principe doen ze ons mensen geen kwaad."

"Als jij een tientje op straat ziet liggen raap je dat toch ook op?"

Nancy Slot, vrijwilligster vogelhospitaal

Dat ze op straat afval openmaken en eten pakken, vindt ze ook geen probleem. "Als jij een tientje op straat ziet liggen, raap je dat toch ook op? Daarnaast laten wij, mensen, het afval slingeren, voor de meeuwen is dat eten. Ze zijn slim genoeg om te weten wat wij in vuilniszakken op straat stoppen en maken de zakken daarom open."

Schram op de hand van Nancy Slot - Foto: Maurice Blaauw

Ook Boomsma vindt het slechte imago onterecht. "Wij hebben er voor gezorgd dat er in de duinen geen broedplekken meer zijn voor de meeuwen. Ze zoeken daarom een andere plek. Zo komen ze op de platte daken in de steden terecht. Ze maken dan geluid en mensen ervaren hiervan overlast, wat ik onterecht vind. Het geluid hoort gewoon bij deze omgeving."

Hinkelen op één poot

Tussen al die meeuwen heeft Boomsma geen lieveling. "Het is niet de bedoeling dat je een band opbouwt met deze vogels. Ze moeten weer terug de natuur in." Wel is er een opvallende verschijning. Deze heeft maar één poot. "Deze gaat het in het wild prima redden hoor", merkt Boomsma op. "Hij kan er goed op hinkelen en doordat hij al vroeg op zijn vleugels moet vertrouwen is hij één van de betere vliegers."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]