Ga naar Content

Duurzame schaapherder Marijke komt steeds moeilijker rond en wil graag meer steun

Op verschillende plekken in de Kop van Noord-Holland kun je ze zien grazen: de schapen van schaapherder Marijke Dirkson uit Burgerbrug. Veel gemeenten en instanties maken al jaren dankbaar gebruik van haar beestjes. Toch wordt het ondernemen voor Marijke steeds lastiger door stijgende kosten, en ze zou vanuit de politiek graag meer steun willen voor haar duurzame werk. 

Schaapherder Marijke Dirkson - Foto: NH Media / Kelly Blok

Op deze Prinsjesdag, waarin de rijksbegroting voor komend jaar wordt gepresenteerd, vraagt NH aan verschillende Noord-Hollanders hoe het met hun portemonnee gaat. Kunnen ze nog een beetje rondkomen? Eén van hen is schaapherder Marijke Dirkson, zij heeft met haar partner Martin Orij al jaren een goedlopend bedrijf genaamd Landschapsbeheer Rinnego. 

Grazen voor de natuur

In totaal hebben ze ruim 2.000 schapen die in kuddes grazen in bijvoorbeeld duinen, natuurgebieden of zelfs bermen langs een weg. Dat gegraas draagt dan weer bij aan natuurbehoud, aangezien het zorgt voor een beter leven voor kleine zoogdieren en vogels en het geeft planten en bloemen meer ruimte om te groeien. 

Hoewel het leven van een ondernemer soms onzeker kan zijn, had Marijke daar tot voor kort niet zo heel veel last van. Gemeentes en instanties betaalden haar om haar schapen te laten grazen op stukken gras en ze kreeg een graasdierpremie. 

Geen premie meer 

Maar helaas voor Marijke werd de graasdierpremie afgeschaft. "Daar heeft de minister van gezegd dat je dat in de markt moest gaan oplossen. Dus we moesten én in de markt de graasdierpremie gaan verrekenen én we moesten gaan indexeren. Het indexeren is voor ons niet voldoende gelukt, dus dat maakt het op dit moment moeilijk", legt Marijke uit. 

Maar ook op het gebied van duurzaamheid kan Marijke naar haar mening niet voldoende rekenen op steun van de overheid. In onderstaande video legt ze uit waarom. 

Tekst gaat door onder de video.

Schaapherder Marijke Dirkson uit Burgerbrug heeft een lastig jaar - NH Nieuws

Lees ook

Minder steun, stijgende prijzen, maar ook het onvoorspelbare weer van afgelopen zomer heeft niet bepaald geholpen voor de inkomsten van Marijke. "We hebben in juli vanwege de storm  alle schapen bij de bomen weg moeten halen en toen het heet werd hebben we schaduwplekken moeten zoeken. Dat betekent dat sommige kuddes soms een week stil staan en daarnaast zijn de kosten voor verplaatsen en het terugbrengen enorm hoog", aldus de schaapherder. 

Bezorgd 

En dat alles maakt dat Marijke meer let op de kosten en dat ze prijzige aanpassingen aan haar bedrijf op de lange baan schuift. "Normaal heb je wat meer reserves en kan je dat gewoon doen, maar we hebben nu iets minder reserves. En als je de extremen bekijkt van afgelopen tijd, dan maakt het wel dat je even bezorgd bent."

"Als het alleen maar elke dag schaapjes kijken zou zijn, dan is het misschien te eenvoudig"

Marijke Dirkson, schaapherder

Toch blijft de schapenliefhebber positief naar de toekomst kijken en verwacht ze er uiteindelijk wel weer bovenop te komen. "Ik heb gister weer kuddes naar de duinen gebracht. Als ik zie hoe mooi dat is, is elke dag toch weer leuk. Ik denk dat de moeilijkheden je werk ook weer interessant maken. Als het alleen maar elke dag schaapjes kijken zou zijn, dan is het misschien te eenvoudig. Ik blijf altijd gemotiveerd om de kans te krijgen om dingen te ontwikkelen en bij te dragen."

Lees ook

Prinsjesdag

Deze reportage hoort bij de serie Prinsjesdag-verhalen waarin NH naar aanleiding van de presentatie van de Miljoenennota met Noord-Hollanders vooruitblikt op het komende jaar. Maken ze zich zorgen of zien ze komend jaar met vertrouwen tegemoet? Verwachten ze dat hun financiële situatie er op vooruit of er juist op achteruit gaat? En moeten ze de eindjes aan elkaar knopen en zo ja, hoe doen ze dat?