Start van hoofdcontent

BURGERBRUG

nl

Marijke Dirkson en haar drieduizend schapen strijden voor meer circulaire landbouw

19 juni 2022, 15.00 uur · Aangepast 20 juni 2022, 09.51 uur · Door Melle Bos

Marijke (44) uit Burgerbrug begon op haar twintigste als schaapherder. Toen nog als hobby met een bescheiden aantal van zeven schapen. Inmiddels is de kudde gegroeid tot meer dan drieduizend dieren en is het al lang geen hobby meer. Onder begeleiding van een symfonie van het geblaat van de kudde vertelt ze aan NH Nieuws hoe onze landbouw, volgens haar, een stuk duurzamer kan.

Foto: Strijders Marijke Dirkson - Melle Bos

"Landbouw en natuur zouden gewoon weer één moeten zijn, en dat kan! We kunnen echt het landschap benutten, oogsten en tegelijkertijd natuurwaarde toevoegen. De meeste mensen weten niet wat we allemaal kunnen doen, wat ervoor zorgt dat de prijs weer leidend is in de landbouw. Dan kom je weer uit bij de kiloknallers. Op die manier kunnen wij als circulair landbouwbedrijf niet goed doorontwikkelen. Maar er is een ongelofelijke intrinsieke drijfveer, maar hoe laten we nou zien dat het mogelijk is en dat het ontzettend belangrijk is. De doelen moeten veel belangrijker zijn dan de prijs."

Vergrassing

"Wij hebben nu zo'n drieduizend schapen in onze kuddes en ons hele bedrijf staat in het teken van biodiversiteit en in lijn staan met de natuur. Zo gebruiken wij de schapen voor het beheren van het landschap."

Foto: Strijders Marijke Dirkson - Melle Bos

"In de duinen groeit namelijk te veel gras, dat komt door stikstofdepositie. Vroeger hadden we nog konijnen die al het gras opaten. Maar de konijnen verdwijnen, dus het gras blijft maar groeien. En gras groeit veel harder dan inheemse planten, het overwoekert dan echt het hele duin. Toen dacht PWN, wat wij nodig hebben is een schaapskudde om het weg te grazen."

"Ik vind lammertijd nog steeds altijd een gouden tijd, dan ben ik op mijn allergelukkigst"

marijke dirkson

"Naast het werk in het duin, hebben we ook kuddes die de omliggende dorpen langsgaan. Dat houdt in dat de schapen heel langzaam door het dorp trekken en stukje bij beetje het gras opeten. Zo houd je het beste de vergrassing op peil. Want een grote maaimachine jaagt de andere zoogdieren de stuipen op het lijf. Deze manier, met de schapen, zorgt voor veel meer biodiversiteit en is veel vriendelijker voor de natuur. En het gras wordt niet ergens anders gestort, maar wordt gewoon opgegeten door onze schapen."

Circulaire Landbouw

"Naast de natuurlijke maaimachines produceren wij ook vlees met onze lammeren, maar dan gezonder. Want ze hebben bijvoorbeeld helemaal geen ontwormingsmiddelen nodig omdat al onze schapen zo divers grazen."

"Vlees is bijvoorbeeld een van onze circulaire producten, maar wij gebruiken ook pitrus. Dat is eigenlijk een ongewilde plant die overlast veroorzaakt. Die maaien wij nu en daar maken wij stalstrooisel van, in plaats van stro. Op die manier komt de natuur terug in onze boerderij."

Foto: Strijders Marijke Dirkson - Melle Bos

"Ook hergebruiken wij onze wol, want dat is nu een afvalproduct. De Nederlandse markt koopt nu veel liever wol uit Australië en wij exporteren onze wol weer naar China. Maar door de corona zitten alle herders met een ontzettend wol-overschot. Dus toen hebben wij de koppen bij elkaar gestoken en zijn op een idee gekomen. Wij zetten onze wol via een proces met microbacteriën om in mest. Dat gebruiken we dan weer op ons land, en zo is het cirkeltje weer rond."

Lammertijd

"Mijn oudoom was altijd bezig met schapen en lammetjes. Toen ik een jong meisje was zag ik ook de lammetjes geboren worden, met een beetje hulp van mij oom. Toen ik dat zag, wist ik het gelijk: dit wil ik ook doen. Ik vind lammertijd nog steeds altijd een gouden tijd. Dan ben ik op mijn allergelukkigst. Ik vind het heel mooi om nieuw leven te zien ontstaan en het vraagt echt iets van je vakkennis. Dan voel ik mij het meest een schaapherder."

"Aan de kant van mijn vader zitten er heel veel schapenhouders in de familie. Mijn oma en oudoom waren echt gek van schapen.  Ik kan echt niet uitleggen waarom het ons zo ontzettend trekt, het is gewoon onderdeel van mijn DNA denk ik. Iedereen heeft wel iets wat je pakt of raakt, en bij mij zijn dat schapen."

Marijke's aflevering van NH Strijders verschijnt aanstaande woensdag. 

In het programma Strijders vertellen inspirerende Noord-Hollanders hun verhaal. Stuk voor stuk proberen zij op hun eigen manier de wereld net iets mooier te maken.

Strijders wordt uitgezonden op het TV-kanaal van NH Nieuws en via onze website. Ook zijn de verhalen te beluisteren als podcast. Abonneer je daarop via je favoriete podcastkanaal. Hier vind je een overzicht van alle Strijders.