"Je zal maar op vakantie zijn en erachter komen dat je vakantiewoning gestolen is. Met je hele hebben en houwen erin." Dat zegt de officier van justitie door de microfoon. In de rechtbank van Alkmaar eiste ze gisteren celstraffen tegen twee mannen uit West-Friesland. Onder de aliassen 'Kruimel' en 'Slome' zouden ze meerdere campers hebben gejat en gestript.
L. de B. (27) uit Enkhuizen en N. van der P. (30) uit Obdam zijn verdachten in het onderzoek, genaamd Harvest. Nog twee mannen uit West-Friesland worden op een later moment vervolgd, één is al veroordeeld.
Zij zouden als groep tenminste vijf campers, surfboards en sneeuwkettingen hebben gestolen. Met grote gevolgen voor slachtoffers als Dennis.
In mei 2021 zit een heerlijke, korte vakantie met zijn vrouw en dochter (9) in Noord-Holland erop. Als hij naar de parkeerplaats in Egmond aan Zee loopt, is hun camper, een Volkswagen California, spoorloos. Gestolen. "We hebben er hard voor gewerkt en dat is ons nu afgenomen. Het is hondsbrutaal", vertelt hij eerder tegen NH.
Hij is niet de enige gedupeerde. Dat jaar en het jaar erop wordt Noord-Holland geteisterd door een reeks diefstallen, vooral in de zomermaanden.
Emotionele schade
In Egmond, maar ook andere kustgemeenten als Julianadorp, Zandvoort, Bergen aan Zee en Volendam worden campers van vooral Duitse en Zwitserse toeristen gestolen. Het 'populairste' model is zo'n Volkswagen als die van Dennis, goed voor 40.000 tot 50.000 euro.
"De diefstallen moesten gestopt worden. De schade is te groot, zowel materieel als emotioneel", beschrijft de officier van justitie. De politie begint in eerste instantie een onderzoek naar ruim twintig gestolen exemplaren en bekijkt camerabeelden in de buurt van plaats delicten.
Een 'camperbende' van vijf
Naast het tweetal dat gisteren voorkwam, is er dus medeverdachte K. P. (26) uit Zwaag. Hij was ook in de loods in Hem aanwezig, toen de politie een inval deed. Hij moet in oktober voor de politierechter verschijnen.
Een 29-jarige man uit Hoorn is op 16 maart al veroordeeld tot een gevangenisstraf van een maand. Een 30-jarige man uit Abbekerk moet zich later verantwoorden voor de rechter.
Als eerste bekijken de speurders camerabeelden in de buurt van bungalowpark Strandslag in Julianadorp, waar een camper is gestolen. En zo wordt de auto van L. de B. uit Enkhuizen gespot. Ze gaan de 27-jarige observeren, volgen hem met een peilbaken onder zijn auto.
Het leidt de politie uiteindelijk naar een loods in Hem, die daarna constant in de gaten wordt gehouden.
Agenten zien hoe de ene na de andere camper naar binnen wordt gereden, waarna een vrachtwagen een paar dagen later - zo blijkt - de gestripte auto-onderdelen komt ophalen.
Op 3 september 2022 valt de politie de loods binnen en treft een tweetal, onder wie de Enkhuizer, voor een motorblok aan, druk bezig om een camper te demonteren. "Zwijgen is goud", zou er zijn gezegd. Om hun heen liggen allemaal onderdelen van gestolen campers.
'Geprogrammeerde sleutel'
In de auto van L. de B. blijkt een verborgen ruimte te zitten met een geprogrammeerde sleutel, waarmee ze de software en alarm uit kunnen schakelen. "Ze kunnen hiermee de sleutel uitlezen", meldt het OM. In communicatie met medeverdachten wordt hij 'Slome' genoemd.
N. van der P. (30) uit Obdam - 'Kruimel' - huurt de loods en hij wordt dan ook anderhalve maand later opgepakt. Er volgen daarna nog twee arrestaties: een 29-jarige man uit Hoorn en een 30-jarige man uit Abbekerk.
En daarmee komt de teller op vijf verdachten die worden vervolgd voor tenminste vijf camperdiefstallen in het afgelopen zomerjaar. Volgens het OM is de handelwijze van deze groep steeds hetzelfde. De diefstallen vinden allemaal 's nachts plaats, waarna de gestolen campers ergens worden 'koud gezet'.
"Dit om te achterhalen of er een track-en-tracesysteem inzit. Ze gingen professioneel te werk, iedereen kreeg een aparte rol", zegt de officier van justitie.
De Obdammer ontkent campers te hebben gestolen. Hij zegt wel rond te hebben gereden langs de kust, maar alleen in het kader van 'voorverkenning'. In de loods was hij bovendien alleen aanwezig om 'mee te sleutelen'. "Ik kreeg daar geld voor, per klus zo'n 1.000 tot 1.500 euro. Ik zat langere tijd financieel in de knel, probeerde m'n hoofd boven water te houden."
Hij geeft wel toe 'mensen te hebben afgezet' en bovendien grotendeels te hebben geweten wat er in zijn loods gebeurde. "Ik wist dat het geen zuivere koffie was. Meerdere mensen hadden een sleutel van de loods", zegt hij. Volgens de Obdammer was zijn loods geen 'crimineel hol'. "Ik gebruikte de loods ook als hobbyruimte of opslag, waar ik aan mijn eigen auto's kon knutselen."
"Ik zie in dat de vakantie van mensen in duigen is gevallen en dat ik daar deels verantwoordelijk voor ben"
Hij heeft spijt van wat hij heeft gedaan. "Ik zie in dat de vakantie van mensen in duigen is gevallen en dat ik daar deels verantwoordelijk voor ben. Had ik er maar tien keer over nagedacht en het niet gedaan."
De man uit Enkhuizen wil niks zeggen. Zijn advocaat Daan Wijburg neemt wel het woord. "Hij is zich actief aan het inzetten voor een betere toekomst, wil afrekenen met zijn verleden. Iets wat door de reclassering ook wordt ingezien."
Tegen de 30-jarige man uit Obdam eist de officier van justitie 3,5 maanden cel en nog een voorwaardelijke gevangenisstraf. Met daarbovenop een taakstraf van 240 uur.
De Enkhuizer moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt twee jaar de cel in, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Dit omdat hij een jaar voor zijn arrestatie al betrokken zou zijn geweest bij witwassen en diefstal.
De rechtbank in Alkmaar doet over twee weken uitspraak.
De naam van Dennis is gefingeerd, maar bekend bij de redactie. Heb jij tips over dit verhaal? Mail dan naar [email protected]. of [email protected].