Ga naar Content

Hoofdverdachte West-Friese 'camperbende' op vrije voeten: "Ik wil een goede vader zijn"

In het onderzoek naar tientallen diefstallen van campers en auto's heeft de rechtbank beslist dat hoofdverdachte N. van der P. uit Obdam het onderzoek in vrijheid mag afwachten. In totaal heeft justitie vijf mannen op het oog, die in wisselende samenstellingen veel mensen zouden hebben gedupeerd. "Ik heb domme keuzes gemaakt."

Diefstal in Enkhuizen - Foto: Facebook gestolen campers en caravans

Het gaat allemaal om diefstallen van campers en auto's, onder meer in kustdorpen als Julianadorp, Volendam en Egmond aan Zee. "Hondsbrutaal, ik heb hard voor die camper gewerkt", aldus de bestolen Dennis eerder deze week tegen NH Nieuws. 

Wat blijkt uit de cijfers: 2022 was in Nederland een recordjaar voor wat betreft diefstallen van campers. Ook in Noord-Holland zijn er tientallen gestolen.

Ondanks de laatste wanhopige oproep van een campereigenaar in onze provincie op de Facebook-pagina gestolen campers en caravans dateert van enkele dagen geleden, heeft justitie wel al langere tijd vijf mannen op het oog die deels verantwoordelijk zouden zijn. 

Het gaat om een vermeende groepering uit West-Friesland, met mannen uit Enkhuizen, Zwaag, Hoorn en Obdam. Ze zijn opgepakt nadat twee van hen op heterdaad werden betrapt bij een loods in Hem. Daar stonden ze naar verluidt een gestolen camper te demonteren en er lagen binnen allemaal gestolen onderdelen. Vorige week is nog een man met onbekende woonplaats aangehouden. 

Obdammer N. van der P. (29) zat tot nu toe als enige van de vier drie maanden in voorarrest. Afgelopen maandag las hij een brief voor om te motiveren waarom hij naar huis wilde.

Tekst gaat verder.

Lees ook

 "Ik heb mijn kinderen al maanden niet gezien", aldus de Obdammer. Naar eigen zeggen wil hij ze niet confronteren met de gevangenis. Door privézaken zou het lange tijd niet goed zijn gegaan met hem. En sinds hij in 2020 betrokken raakte bij een schietincident heeft hij posttraumatische stressstoornis, vertelde hij. 

Die schietpartij was reden om te vragen hem juist wél vast te houden, vindt de officier van justitie. De kans dat hij nóg een keer in de fout gaat, is volgens hem groot. "Hij werd voor deze feiten (camperdiefstal, red.) opgepakt toen hij geschorst was voor een geweldfeit. En verder staan er uiteenlopende dingen op zijn strafblad."

Melden bij reclassering

Uit de brief, die N. van der P. voorlas met achterin de zaal zijn familie en ambulant begeleider: "Ik heb domme keuzes gemaakt en ben naïef geweest. Ik deed voor de buitenwereld alsof alles goed ging, maar was een gebroken vent. Ik wil nu een goede vader zijn."

De rechtbank heeft dus beslist in zijn voordeel en hij mag het onderzoek tot de inhoudelijke behandeling thuis afwachten. Het persoonlijke belang van Van der P. weegt zwaarder dan zijn strafblad, zo luidt de motivering van de rechtbank.

De Obdammer moet zich wel aan voorwaarden houden, zoals zich melden bij de reclassering en hij moet een behandeling krijgen voor problematiek. 

Van de verdachten zit nu nog één iemand vast, een 29-jarige man met een onbekende woon- of verblijfplaats, die vorige week werd opgepakt. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de camper- en autodiefstallen in Noord-Holland. Meer kan het Openbaar Ministerie momenteel niet kwijt.

Lees ook