Ga naar Content

Het regende eindelijk weer eens, maar heeft de natuur daar eigenlijk wel iets aan?

Het heeft maar liefst 38 dagen geduurd, maar gisteren was het dan zo ver: regen in de provincie. Een korte maar krachtige onweersbui doorbrak de recordbrekende periode van droogte en plensde een groot deel van de provincie nat. Alleen is het nog niet genoeg: het zal je niet verbazen, maar volgens deskundigen heeft de natuur veel meer water nodig. 

Uit de archieven: De grond is keihard en gescheurd door de droogte. NH Nieuws/Laura Gremmee - Foto: NH Nieuws/Laura Gremmee

"Het biedt de natuur gelukkig wel een kleine adempauze", vertelt boswachter Arjan Postma over de onweersbui van gisteravond. 

Ook boswachter Jeroen Engelhart zag de natuur vanochtend even opbloeien na de regenbui. "Het gras was al groener en ik zag zelfs de eerste slakken weer tevoorschijn komen", vertelt hij opgelucht. Maar dit effect zal van korte duur zijn, zolang het niet voor een langere periode blijft regenen. 

Scheuren van de droogte

Engelhart wandelde vanochtend ook al even in de polder, en daar liep hij nog over de scheuren van de droogte in de grond. De zoetwaterbel onder de grond, waar alle planten en vegetatie hun water uit haalt, is nu zo laag dat de wortels er eigenlijk niet meer bij kunnen. De bui van gisteren deze bel wel iets aangevuld, "maar dat is echt peanuts", aldus Engelhart. "Dat schiet niet op."

En daar maakt hij zich zorgen om. Want het watertekort kan voor een domino-effect zorgen in de natuur. "Planten hebben natuurlijk water nodig, maar de insecten ook", legt hij uit. "En de vogels hebben weer insecten nodig. Nou, ga zo maar door." 

Natuurbranden

Maar de droogte vormt niet alleen een risico voor het groeien en bloeien van de natuur, de afgelopen weken is de kans op een grote natuurbrand ook aanzienlijk verhoogd. In het Purmerbos en in de duinen bij Sint Maartenszee ging het al mis. De brandweer houdt dan ook een speciaal hitteprotocol aan: bij elke melding van een vuur in een (droog) natuurgebied wordt er meteen flink opgeschaald. 

"Over twee dagen is het weer kurkdroog"

Boswachter Arjan Postma

Een flinke bak regen zou ook hier wat ruimte moeten bieden. "Maar dat is maar van korte duur", aldus Postma. Omdat de bovenste laag van de grond zo droog was, glijdt het meeste water er zo van af. Helemaal bij zo'n korte en krachtige hoosbui. "De bovengrond is nu wel iets vochtiger", legt Postma uit. En die vat dus minder snel vlam. "Maar over twee dagen is het weer kurkdroog."

Alle beetjes water zijn dus beter dan geen water, maar de boswachters benadrukken: het gaat om continuïteit, aan een enkele plens water heeft de natuur niet genoeg. Een blik op de buienradar van aankomende weken stelt ze allesbehalve gerust. En dan moet het nog zomer worden.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.