Ga naar Content

Niet overal noodweer: van een paar druppels tot vertraagde vluchten

Het heeft gisteren geregend, maar niet overal is even veel gevallen. Op Schiphol bleven vliegtuigen aan de grond en een fietstunnel in Hilversum liep onder, maar op andere plekken bleef het bij een paar druppels. Natuurfotograaf Marcel van Engelen was er speciaal voor naar buiten gegaan, maar het weer viel hem tegen. 

Foto: Marcel van Engelen

"Het was geen noodweer", zegt NH-weerman Jan Visser op NH Radio. "Maar het waren wel forse buien en er waren grote verschillen in de neerslag in de provincie. Sommige plaatsen kregen minder dan 10 millimeter, zoals 't Zand met 7 millimeter. Er waren ook plaatsen met aanzienlijk meer."

Visser zegt dat er in Zaandam en Zuidoostbeemster 23 millimeter viel. In Haarlem viel 33 millimeter en op Texel in Den Burg regende het weer minder hard, daar viel 12 millimeter. "Het viel natuurlijk in betrekkelijk korte tijd", legt hij uit. "Het bleef gisteravond nog even doorregenen, dat was wel fijn. Dan dringt het beter door tot in de grond."

Bekijk hier op welke plekken er overlast was van de regen

Natuurfotograaf Marcel van Engelen maakte vorig jaar spectaculaire beelden van een onweersbui vanaf zijn balkon in de Purmerendse wijk Weidevenne. Gisteravond was hij naar Vinkeveen gegaan omdat daar de meeste onweer werd verwacht. Helaas viel het hem tegen. "De buien zijn te snel ontstaan en snel uitgedoofd", legt Marcel uit.

"Ze zijn te vroeg en te snel tot ontwikkeling gekomen. Hierdoor was de opgebouwde energie te laag en zijn er minder ontladingen gekomen. Ook bleven de ontladingen op hoogte en waren de bliksemflitsen in de wolken. Je ziet dan wel een lichte vlek in de wolken en hoort de rommel, maar je krijgt dan geen flits richting de grond te zien", zegt de fotograaf. 

En dan voor de echte kenners wat cijfers. "De voorspellingen: Voor het onweer lagen boven de 1.500 Joule per kilo, uiteindelijk was het rond de 1.000. Dat is te weinig voor echt zwaar weer", aldus Marcel.

Wind

"Uiteindelijk is er op sommige plaatsen wel tot 40 millimeter regen gevallen, maar er is nergens echt sprake geweest van noodweer", is Marcel met weerman Jan Visser eens. "Ook de voorspelde wind van 80km/u is op de meeste plaatsen niet gehaald. Alleen op de Houtribdijk is er een windvlaag geweest die dat heeft gehaald."

Voorlopig lijkt het gedaan met de regen. Visser voorspelt een verder droge week en een zonnig en warm weekend met 27 graden. Volgende week kan het afkoelen en een aantal dagen 20 graden worden, maar of er ook regen bij komt kijken, kan hij nog niet met zekerheid zeggen. 

Lees ook