Ga naar Content

Moeten relschoppers AZ de cel in? Vandaag eerste zaken

Veertien verdachten komen vandaag en morgen voor de rechter voor de rellen in het AZ-stadion, tijdens de wedstrijd tegen West Ham United. De opgepakte mannen uit Alkmaar en omgeving horen dezelfde dag of ze gestraft worden voor openlijke geweldpleging. Een tweetal wordt ook vervolgd voor de mishandeling van politieagenten. 

Foto: Inter Visual Studio

De zeven mannen uit Heerhugowaard, Alkmaar en Obdam die vandaag vanaf 9.00 uur moeten voorkomen in de Alkmaarse rechtbank zitten sinds hun aanhouding vast. Volgens het Openbaar Ministerie zouden ze geweld hebben gepleegd tegen politieagenten, stewards en toeschouwers.

Bronnen die het dossier hebben ingezien, melden dat het Openbaar Ministerie in de rechtszaal straks een compilatie van beelden uit het stadion laat zien. Daarop is in ieder geval een aantal verdachten 'duidelijk te herkennen'. Een deel van de mannen heeft hun betrokkenheid bekend.

Het gaat mogelijk ook om foto's en video's van eerdere onrust: de sfeer is die hele avond al wat grimmig en agressief. Andere supporters van AZ vertelden eerder al over opstootjes op en achter de tribunes.

'Drugs en onrust'

Dit zou deels te maken hebben gehad met de intimidatie van AZ-supporters, een week eerder in Londen. Daarnaast zitten fanatieke aanhangers van West Ham United op door UEFA aangewezen plaatsen op de hoofdtribune tijdens de wedstrijd, vlak bij het fanatieke vak van de Alkmaarders.

Een aantal zou zich daar 'provocerend' hebben gedragen en hingen 'als een rode lap op een stier' een Engelse vlag op. 

Daarnaast blijkt dat het al veel langer onrustig is onder fanatieke supporters van AZ. Zo wordt gewelddadig 'hooliganisme' onder de harde kern 'gecultiveerd', tot grote ergernis van andere fans, vertellen zij aan NH.

Ook is openbaar drugsgebruik een doorn in het oog. Een bezorgde supporter schreef daarover een brief naar directeur Robert Eenhoorn. "Eerst hoorden we af en toe wat gesnuif achter een wc-deur bij het supportershome. Maar tegenwoordig staan ze gewoon voor de neus van mijn jongen coke in hun neus te stoppen." 

Dan een deel van de harde kern: die zou niet tevreden zijn met 'de veiligheid' tijdens wedstrijden en de uitgedeelde stadionverboden door AZ.

Lees hier de reconstructie

Kort na de rellen op Hemelvaartdag heeft de clubleiding van AZ tientallen stadionverboden uitgedeeld. Ook werden er tijdens de laatste competitiewedstrijd tegen PSV maatregelen genomen in het stadion. 

Vandaag is er dus ook meteen een uitspraak in de zaken tegen de zeven verdachten.

Bij een zogenoemde snelrechtzitting wordt, relatief kort na het incident, in korte tijd besproken waarvan iemand wordt verdacht, welke mogelijke bewijzen daarvoor zijn, maar ook welke verdediging de advocaat van de beklaagde persoon voert. Per verdachte is er ongeveer een half uur tijd ingepland, maar dit kan altijd uitlopen. 

De eerste zitting is vandaag om 09.00 uur in de rechtbank van Alkmaar. Daarna volgen er nog zes. Morgen zijn er nog eens zeven zittingen. 

Lees ook