Ga naar Content

Honderden AZ-supporters in Londen in gevaar: tribunes leeggehaald

Na de 0-1 voorsprong van AZ op West Ham United, op bezoek in Londen vanavond, hebben honderden Alkmaarse supporters de tribunes moeten verlaten, omdat ze bedreigd werden door Engelse supporters. "Dit is echt dieptriest", zegt Klaas Middelbeek, een van de AZ-fans die terug naar het hotel gelopen is.

Foto: Klaas Middelbeek

Het leek een vrolijke en uitgelaten avond te worden. De allereerste wedstrijd in de halve finales van de Conference League. Zeker voor de AZ-fans die compleet uit hun dak gingen na de 0-1 voorsprong.

Maar toen, vlak na rust, kreeg Klaas Middelbeek samen met de andere AZ-fans in Londen te horen dat ze het business-vak op de tribune zo snel mogelijk moesten verlaten. Ook familieleden van AZ-trainer Pascal Jansen werden belaagd in het London Stadium.

Tekst loopt door onder de video.

Familie van AZ-trainer Pascal Jansen is belaagd op de tribune - NH Sport / Stephan Brandhorst

"De stewards hebben ons snel meegenomen, weg van de tribune", zegt Klaas tegen NH. "We zaten er ook te midden van allemaal West Ham United-supporters. Dat wij door UEFA uitgerekend op die plek zijn neergezet, is onvoorstelbaar. We kregen na het gejuich behoorlijk veel boze ogen. Vriendelijk waren ze inderdaad niet."

'Ontzettend balen'

De stewards en mensen van AZ hebben Klaas en zo'n driehonderd anderen weggeleid uit het vak. De fans kregen de optie om dan maar de tweede helft af te kijken in het uitvak. "Dat duurt heel erg lang. Je moet na de wedstrijd dan heel lang blijven zitten. Sommigen zijn dat gaan doen, wij niet."

"Ik ben AZ-supporter in hart en nieren, dit verdienen wij niet"

Klaas Middelbeek

Klaas heeft het over enkele tientallen anderen, waaronder vrienden en andere bekenden, waarmee hij de wedstrijd heeft bezocht. Ze lopen nu terug naar het hotel. "Bizar dat onze veiligheid niet gewaarborgd kan worden door UEFA", vervolgt Klaas. "Hier kan AZ echt niks aan doen, puur iets van UEFA dit. Ontzettend balen! Ik ben AZ-supporter in hart en nieren, dit verdienen wij niet."

De tekst loopt door na foto.

Foto: Klaas Middelbeek

Verloren

Het was Tijjani Reijnders die scoorde met het openingsdoelpunt van AZ. Maar dat heeft - helaas - niet geholpen. Inmiddels is de wedstrijd namelijk afgelopen. AZ heeft daarbij verloren van West Ham United. De Alkmaarders hadden recht op meer, maar een penalty en een andere klutsbal deden de ploeg de das om: (2-1). 

Lees ook