Start van hoofdcontent

Alkmaar

nl

Teleurstellende nederlaag AZ in halve finale tegen West Ham United

11 mei 2023, 22.50 uur · Aangepast 12 mei 2023, 09.41 uur · Door Milton Pus

AZ heeft de eerste halve finale in de Conference League op bezoek bij West Ham United verloren. De Alkmaarders hadden in Londen recht op meer, maar een penalty en een klutsgoal nekten de ploeg (2-1). Tijjani Reijnders scoorde het openingsdoelpunt van AZ. 

Foto: West Ham - AZ - Pro Shots / ProSportsImages

Na een rustige openingsfase kreeg de thuisploeg de eerste schietkans. West Ham ondernam een counter, waarna Saïd Benrahma kon uithalen. AZ-doelman Mathew Ryan tikte de bal nét uit zijn doel. De Alkmaarders hielden hierna vooral het balbezit en waren zeer secuur in de passing. De Londenaren konden daardoor nauwelijks gevaar stichten.

AZ kreeg vlak voor rust loon naar werken voor het vertoonde spel. Tijjani Reijnders schoot van ongeveer twintig meter schitterend raak: 0-1. De VAR checkte het doelpunt nog even, omdat Lucas Paqueta vond dat hij werd geduwd door verdediger Sam Beukema. De videoscheidsrechter beoordeelde het moment en zag er geen overtreding in. 

Tekst gaat verder onder de tweet.

Na rust lieten de Hammers lieten zich meer gelden. Zo ging een schot van Jarred Bowen net naast het doel. Dat bleek een waarschuwing, want de thuisploeg kreeg daarna de uitgelezen kans op de gelijkmaker. Ryan veroorzaakte een strafschop, omdat hij bij een hoekschop niet de bal raakte, maar Bowen in zijn gezicht sloeg. Benrahma ging achter de bal staan en benutte de penalty: 1-1.

Tekst loopt door onder de video.

AZ-trainer Pascal Jansen: "Als het stadion hoort fluiten, dan heb je ze waar je ze wil hebben" - NH Sport / Stephan Brandhorst

Het werd daarna van kwaad tot erger bij AZ. Opnieuw verwerkte de ploeg van trainer Pascal Jansen een hoekschop van de Londenare niet goed, waarna de bal bij Declan Rice belandde. Hij gaf voor op Nayef Aguerd en de bal ging vervolgens in het doel via Michail Antonio: 2-1. Benrahma had in de slotfase AZ nog meer pijn kunnen doen, maar hij schoot van dichtbij hoog over.

Donderdag 18 mei is de return in Alkmaar. AZ moet dan de 2-1 nederlaag ongedaan zien te maken. De winnaar over twee wedstrijden plaatst zich voor de finale van de Conference League die op woensdag 7 juni in Praag wordt gespeeld. Mogelijke tegenstanders zijn Fiorentina of FC Bazel. De Zwitsers wonnen hun eerste halve finale in Italië verrassend met 2-1.

Opstelling AZ: Ryan; Sugawara, Hatzidiakos, Beukema, De Wit; Clasie, Reijnders, Mijnans; Odgaard (Lahdo/68), Pavlidis, Van Brederode (Mihailovic/80)

Jansen strijdvaardig: "Volgende week is het stadion van ons" - NH Sport / Stephan Brandhorst

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52