Ga naar Content

Geen bier voor harde kern en extra stewards tijdens AZ-PSV

Netten, extra stewards en geen alcohol voor de harde kern: de voetbalvierhoek neemt extra maatregelen om de wedstrijd tegen PSV aanstaande zondag veilig te laten verlopen. "Het is jammer dat deze maatregelen genomen moeten worden, maar na de gebeurtenissen van afgelopen week kon dat niet anders meer", reageert AZ-directeur Robert Eenhoorn.

Foto: Inter Visual Studio

De maatregelen zijn volgens de vierhoek (AZ, politie, OM en gemeente Alkmaar) noodzakelijk na de geweldsuitbarsting rond de wedstrijd AZ – West Ham United. Naast de inzet van extra stewards en het alcoholverbod - voor en tijdens de wedstrijd op de Van der Bentribune - hangen er netten. Bij de vakken W en X1 van de harde kern en het bezoekersvak. "Er worden meerdere zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen om de wedstrijd verantwoord te laten verlopen", zegt de gemeente.

Na de rellen kreeg de vierhoek een lading kritiek over zich heen. Mensen die in het stadion waren, zeiden tegen NH dat de politie 'pas laat' in actie kwam. Twee mensen deden aangifte van mishandeling.

De kritiek dat AZ de veiligheid niet op orde zou hebben, wijst directeur Eenhoorn af in voetbaltalkshow De Aftrap van NH Sport. "Ik geloof dat we voor deze wedstrijd tachtig externe beveiligers hebben ingehuurd. Dat is volgens mij een behoorlijk aantal. Er zijn ook wedstrijden bij dat het er misschien tien zijn. Dus dit was een behoorlijke opschaling. Ook door de politie is opgeschaald."

Dat er onvoldoende rekening zou zijn gehouden met de fanatieke aanhang, is volgens Eenhoorn echt te kort door de bocht. "Dat is zeker niet het geval", benadrukt hij. "Maar je moet je wel voorstellen – en ik heb daar zelf ook gelopen – dat als ongeveer 200 man heel fel en agressief tekeer gaan tegen elkaar, dan gebeurt er wel wat."

Stadionverboden

In de laatste ronde van de Eredivisie aanstaande zondag neemt AZ het op tegen PSV. Tijdens deze wedstrijd zijn er in elk geval 43 herrieschoppers minder aanwezig. AZ heeft hen stadionverboden opgelegd na de rellen van vorige week donderdag.

Het gaat om bezoekers die in de laatste minuut betrokken waren bij de gevechten. Omdat het onderzoek daarnaar nog loopt, worden er mogelijk nog meer lokale stadionverboden opgelegd.

Strafrechtelijk onderzoek

De eerste verdachten van de rellen in het stadion moeten zich op 6 en 7 juni verantwoorden bij de rechter. Op dit moment zitten er nog tien mensen vast op verdenking van openlijke geweldpleging en mishandeling. Anderen mogen hun zaak in vrijheid afwachten.

De politie meldt dat er in de komende uitzending van Opsporing Verzocht nieuwe beelden van tijdens de rellen vermomde verdachten worden getoond. Daarbij worden de uiterlijke kenmerken en kledingstukken vergeleken met beelden van andere plekken.

Het bestuur van de AZ-supportersvereniging is teleurgesteld over het besluit geen alcohol aan de fanatieke voetbalfans te serveren. "Wij betreuren het collectief straffen, maar zullen dit moeten respecteren."

"De maatregelen zijn helaas noodzakelijk", reageert burgemeester Anja Schouten. "Enerzijds om een signaal af te geven dat een incident als tegen West Ham niet meer mag gebeuren, anderzijds om een veilig en goed bezoek aan AZ-PSV te organiseren. Zodat voetbal beleefd kan worden zoals dat hoort: gezellig voor iedereen."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook