Start van hoofdcontent

West-Friesland

nl

Sandra gaat met zoontje Joost (1,5) in haar rugzak de Alpe d'Huez op

1 juni 2023, 17.10 uur · Aangepast 1 juni 2023, 17.31 uur
Door Rachel Morssink · Foto: NH Nieuws / Rachel Morssink

Het zal je maar gebeuren: zwanger zijn en borstkanker krijgen op hetzelfde moment. Het overkwam Sandra Buurs uit Wijdenes. Het zag er niet goed uit, maar inmiddels is Sandra helemaal 'schoon'. "Ik heb zoveel geluk gehad. Daarom wil ik nu samen met mijn zoontje meedoen aan Alpe d'Huzes."

Ook haar moeder Margriet Buurs uit Broek in Waterland gaat mee de berg op om de twee te helpen. "Ik ben zo trots op mijn dochter, ze is een enorme kanjer. Heel bijzonder om dit samen te doen."

Tijdens haar zwangerschap gaat Sandra Buurs van een roze wolk naar een pikzwarte. "Ik was 23 of 24 weken zwanger toen ik een knobbel in mijn borst voelde." De huisarts stuurt haar voor de zekerheid door en in het ziekenhuis is het meteen duidelijk. "Ik kon meekijken bij de radiologie: het was foute boel", vertelt Sandra.

Bevalling opgewekt

De chemokuur die ze nodig heeft, is niet schadelijk voor de placenta of het kindje, dus ze kan veilig beginnen met de behandeling. "Na zes keer chemo hebben ze de bevalling ingeleid en in november 2021 werd onze zoon Joost met 37 weken geboren", vertelt Sandra.

Verslaggever Rachel Morssink sprak met Sandra in de Franse alpen.

De kraamtijd was moeilijk: "Na de operatie kon ik Joost niet optillen of troosten." - NH Nieuws / Rachel Morssink

Van de oncoloog krijgt ze eventjes 'verlof'. "Maar twee weken na de bevalling zat ik al weer aan de chemo", vertelt Sandra. Haar kraamtijd - ook nog eens midden in coronatijd - verloopt dan ook anders gewenst. "Mijn man heeft heel veel voor ons gezorgd, want ik was vaak te ziek."

Ook de operatie die volgt, hakt er flink in. "Beide borsten zijn verwijderd en ook veel lymfeklieren aan twee kanten", vertelt Sandra. Ze kan nauwelijks meer voor haar zoontje zorgen. "Ik kon niet tillen, niet mijn hand uitstrekken. Dan huilde Joost en kon ik hem niet troosten. Dan breekt je hart."

Positief nieuws

Voor moeder Margriet is het zwaar om haar dochter zo ziek te zien. "Dan denk je honderdduizend keer: kon ik het maar van haar overnemen", vertelt ze. "Een kind hoort je te overleven, niet ziek te worden. Ik was soms zo bang dat ze het niet zou halen." De kanker bij Sandra blijkt erfelijk te zijn. "Inmiddels heeft ook mijn andere dochter haar borsten preventief laten verwijderen, dat is heftig", vertelt Margriet.

Ondanks de slechte vooruitzichten blijft Sandra hoop houden dat ze beter wordt en in april vorig jaar krijgt ze positief nieuws. "Tijdens de operatie bleek dat ik schoon was. En dat had niemand verwacht, want het was al veel te groot en veel te vergevorderd. Maar ik was gewoon schoon. En dat geloof je dan ook niet, haha", vertelt Sandra.

Het gaat inmiddels heel goed met Sandra en haar gezin. "Ik voel me goed, heb geen pijn meer. Mijn energie is terug en ben weer volledig aan het werk." Toch voelt dat soms oneerlijk voor Sandra. "Dan denk ik: waarom heb ik zoveel geluk gehad en een ander niet? Het voelt echt als een voorrecht dat het zo goed met me gaat."

In 2019 deed Sandra al mee aan Alpe d'HuZes, toen op de fiets. "Het gekke was dat kanker toen nog min of meer een ver-van-mijn-bed-show was", zegt ze. Nu voelt dat anders. "Dit keer wil ik samen met mijn zoontje naar boven lopen om deze moeilijke periode af te sluiten."

"Kanker zal altijd een rol spelen in ons leven, maar ik ga er vanuit dat het wel een lang leven zal zijn"

Sandra Buurs

En natuurlijk om geld in te zamelen voor KWF. "Onderzoek zorgt ervoor dat minder mensen doodgaan aan kanker en dat je weer een kwalitatief goed leven kunt hebben nadat ze ziek geweest zijn", vertelt Sandra. "Kijk, ik wil gewoon mijn kind zien opgroeien. En daar moeten we met zijn allen voor blijven vechten."

De kleine Joost gaat in de rugzak, hij mag vooral van het uitzicht gaan genieten. "Hij vindt het fantastisch op mijn rug", vertelt Sandra. "Hij wordt meteen blij als ik de rugzak te voorschijn haal." Ze hebben goed getraind in Nederland. "Het zal vast af en toe zwaar worden, maar we hebben geen haast", zegt moeder Margriet. 

De nasleep van kanker blijft, maar ondanks dat kijkt Sandra met vertrouwen naar de toekomst. "Kanker zal altijd een rol in ons leven spelen, want de littekens zijn er nog, maar ik ga er wél vanuit dat het een lang leven zal zijn", zegt Sandra. "Samen met mijn man, ons zoontje en alle familie en vrienden om ons heen."

Kijk live naar Alpe d'HuZes

Alpe d'HuZes is een jaarlijks evenement op de berg Alpe d'Huez in Zuid-Frankrijk. Op donderdag 1 juni gaan ruim 5000 mensen fietsend, wandelend of hardlopend de berg op, maximaal zes keer. Het doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar kanker.

Precies 693 Noord-Hollanders doen mee en NH is erbij! Verslaggever Rachel Morssink is de hele week in Frankrijk om verslag te doen voor tv, radio, website en sociale media.

Op donderdag 1 juni kijk je van 09.00-17.00 uur naar een live-uitzending van Alpe d'HuZes op tv bij NH. De registratie is een samenwerking tussen andere regionale omroepen en SBS6 (tot 18.00 uur).