Start van hoofdcontent

Loosdrecht

nl

Olivier en Juliette gaan de Alpe d'Huez beklimmen voor moeder met borstkanker: "Ziekte moet de wereld uit"

24 mei 2023, 07.35 uur · Aangepast 26 mei 2023, 20.25 uur
Door Rachel Morssink · Foto: NH Nieuws / Rachel Morssink

Één keer per jaar verandert de Franse berg Alpe d'Huez in Alpe d'HuZes. Op die dag beklimmen zo'n 5.000 deelnemers lopend of op de fiets - maximaal zes keer - die steile berg, om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Olivier (12) en Juliette (10) van Eijndhoven uit Loosdrecht doen dit jaar mee: "We willen dat er een medicijn komt tegen kanker."

Volgende week donderdag, op 1 juni 2023, is het dan zover. Het doel van de familie Van Eijndhoven: minstens één keer de Alpe d'Huez met zijn 21 scherpe haarspeldbochten trotseren. "Hiermee sluiten we een moeilijke periode af", aldus moeder Maartje.

Want een jaar geleden kreeg ze de diagnose borstkanker. "Ik had een best wel grote tumor en daarnaast ook uitzaaiingen in de lymfeklieren", vertelt Maartje. Dat had veel impact op het gezin. "Ik was best vaak bang", vertelt Olivier. "Op school vroeg ik me dan af: als ik thuiskom, is mama er dan nog wel?"

Tekst loopt door onder de video.

Olivier: "Het wordt zwaar, maar ook heel leuk!" - NH Nieuws / Rachel Morssink

Het initiatief om mee te doen met Alpe d'HuZes komt van de kinderen. "Toen mama ziek werd, zei ik meteen: ik wil iets doen", vertelt Olivier. Dat werd een actie waarbij hij zich honderd uur opsloot in de tuin. Zijn zusje liep een paar maanden later de halve marathon van Egmond. "Daarmee hebben we samen al heel veel geld opgehaald voor Alpe d'HuZes", vertelt een trotse Juliette.

De top van de berg ligt op 1.860 meter hoogte en de beklimming ernaartoe is 13,2 kilometer lang. Op het steilste stuk is het stijgingspercentage zelfs 14 procent, maar Olivier en Juliette maken zich nergens zorgen over. "Die willen wel twee keer omhoog", vertelt vader Evert. "Maar ik ben best een beetje zenuwachtig, haha. Eerst maar kijken hoe die eerste keer gaat", vertelt hij.

"Dit is de start van een nieuw leven zonder kanker"

Maartje van Eijndhoven

Moeder Maartje start met haar gezin mee onderaan de berg. "Ik ga kijken hoever ik kom, maar ik ben nog onder behandeling en mijn conditie is erg slecht", vertelt ze. Toch wil ze het gewoon proberen. "Het motto van Alpe d'HuZes is: 'opgeven is geen optie' en dat is ook mijn drijfveer geweest afgelopen jaar."

Na een jaar vol chemokuren, bestraling, een operatie en immunotherapie is het einde van het traject voor de familie Van Eijndhoven in zicht. "De woensdag na de beklimming krijg ik mijn allerlaatste behandeling", vertelt Maartje. "En de meest recente scan gaf aan dat ik 'schoon' ben, dus dat is goed nieuws. Meedoen aan Alpe d'HuZes is voor mij dan ook de start van een nieuw leven zonder kanker."

Kanker de wereld uit

Het ultieme doel van Olivier en Juliette is om kanker de wereld uit te krijgen. "Ik zou willen dat het nooit meer voorkomt", aldus Olivier. "Dat er een pil is die maakt dat het sneller weg is en die er voor zorgt dat je minder snel doodgaat", vult zus Juliette aan.

Vol goede moed verschijnen ze volgende week aan de start. "Ik hoop dat Alpe d'HuZes iets kan doen tegen kanker en dat onze bijdrage eraan bijdraagt dat het beter gaat", zegt Olivier.

Kijk live naar Alpe d'HuZes

Alpe d'HuZes is een jaarlijks evenement op de berg Alpe d'Huez in Zuid-Frankrijk. Op donderdag 1 juni gaan ruim 5000 mensen fietsend, wandelend of hardlopend de berg op, maximaal zes keer. Het doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar kanker.

Precies 693 Noord-Hollanders doen mee en NH is erbij! Verslaggever Rachel Morssink is de hele week in Frankrijk om verslag te doen voor tv, radio, website en sociale media.

Op donderdag 1 juni kijk je van 09.00-17.00 uur naar een live-uitzending van Alpe d'HuZes op tv bij NH. De registratie is een samenwerking tussen andere regionale omroepen en SBS6.