Ga naar Content

KNRM Enkhuizen kan door drukte op IJsselmeer "laten zien wat ze waard zijn"

De KNRM in Enkhuizen heeft door drie grote incidenten in de afgelopen 72 uur een druk weekend achter de boeg. Woordvoerder Bregje Willems blikt met ons terug op de laatste dagen, waarbij het lichaam van een 55-jarige man werd gevonden in het IJsselmeer, twee dames licht onderkoeld raakten vanwege een slechte voorbereiding, en een man bij de haven van Urk gered kon worden. "Dit laat zien dat je goed voorbereid het water op moet."

Reddingsboot onderweg voor een medische evauatie aan boord van een zeiljacht - Foto: KNRM Enkhuizen

Met het warmere weer van de afgelopen dagen, en lange weekenden op komst door Pinksteren en Hemelvaart, trekken steeds meer mensen het water op om een tocht te maken met de boot. Daarbij zijn ze niet altijd even goed voorbereid, of onderschatten ze de kracht van het water.

"We denken bij de KNRM altijd na over het maken van campagnes", zegt woordvoerder Bregje Willems van KNRM Enkhuizen. "Bijvoorbeeld over het dragen van reddingsvesten, of het laten weten aan iemand als je het water op gaat. Zodat er teruggevallen kan worden op die persoon als het onverhoopt toch mis gaat. De incidenten van dit weekend maken weer duidelijk dat het noodzakelijk is maatregelen te nemen."

'Venijnige golven'

Het reddingstation in Enkhuizen heeft volgens de woordvoerder "gelukkig voldoende mensen die 24 uur per dag klaar kunnen staan om mensen in nood te helpen." Willems legt uit dat het weer voor vertrek goed in de gaten gehouden moet worden.

"Dat je de windverwachting weet, en in de gaten houdt waar de zon is", gaat ze verder. "Door harde wind kunnen de golven op het water heel venijnig zijn. Op het IJsselmeer ben je al gauw een halve mijl uit de kust vandaan. En zodra de zon onder is,wordt het snel koud. Als je dan nat bent geworden, dan kun je snel onderkoelen."

Gevonden lichaam en verkeerde boot

Met de middag kwam zaterdag het eerste grote incident van afgelopen weekend binnen bij het station in Enkhuizen. Een zeiler was overboord geslagen en vermist geraakt. Een zoektocht van bijna anderhalf uur leverde niets op. Gisteren werd er verder gezocht naar de persoon en 's avonds werd bekend dat er een lichaam was gevonden. De politie bevestigde vanmiddag dat het lichaam van een 55-jarige man uit Duitsland is, die vermist werd.

Naast de grote zoekactie naar deze man gingen twee dames slecht voorbereid het IJsselmeer op, met een boot die hier totaal niet geschikt voor is. Door het onstuimige water en de harde wind maakte het vaartuig veel water, waardoor de twee dames van begin twintig licht onderkoeld raakten.

Mannen gered uit haven en van 'duwbak'

Ook vanmorgen werden nog twee andere mannen uit het water gehaald. Een man werd rond 6.15 uur uit het water van de haven in Medemblik gehaald. Hier was hij vast komen te zitten onder een steiger. De politie kon de man loshalen en hem op het droge krijgen. Hierna is de man, waarvan onduidelijk is hoe hij in het water terecht kon komen, met verschijnselen van onderkoeling overgebracht naar het ziekenhuis.

"Het zijn incidenten die op zichzelf staan, maar het zijn er opvallend veel voor de afgelopen 72 uur"

Bregje Willems, KNRM Enkhuizen

De tweede persoon moest door de KNRM uit het IJsselmeer gehaald worden, in de buurt van Urk. Daar had hij een volle nacht op een zogeheten duwbak doorgebracht. "Gisteravond is hij van zijn boot afgevallen", zegt Willems. "Hierna heeft hij uren moeten zwemmen en op de bak moeten klimmen." Hoewel deze man enkele onderkoelingsverschijnselen had, is hij verder in goede gezondheid aangetroffen. Hij droeg een reddingsvest en was bekend met de grillen van het water. 

"Het zijn incidenten die op zichzelf staan", zegt KNRM-woordvoerder Bregje Willems. "Maar het zijn er best opvallend veel voor de 72 uur waarin het gebeurd is. Bij ons was de euforie met de acties van vandaag en gisteren groot. Gekscherend zeiden we vanmorgen nog tegen elkaar dat er wel weer een motorstoring mocht komen, iets kleiners. Maar we hebben dit weekend goed laten zien was we als KNRM Enkhuizen waard zijn."

Reddingbootdag

Het reddingstation had nog voor de start van het weekend al een drukke zaterdag gepland staan. Die dag werd namelijk de Reddingbootdag gehouden bij Boothuis Enkhuizen. Tussen 10.00 en 16.00 uur konden bezoekers een kijkje nemen bij de verschillende reddingboten, in gesprek raken met hulpverleners en verschillende demonstraties bijwonen.

"We hebben zaterdag veel aanloop gehad van mensen uit Enkhuizen en van de omgeving. Dat heeft nog niet tot nieuwe aanmeldingen geleid, maar we hebben wel een flink aantal nieuwe donateurs voor het reddingstation weten te strikken", licht Willems toe. "Mochten er nu nog mensen zijn die zich aan willen melden bij onze KNRM, dan zijn ze van harte welkom."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]