Ga naar Content

Avonturiers met klein bootje onderkoeld gered van onstuimig IJsselmeer

Twee vrouwen beleefden gistermiddag een hachelijk avontuur op het IJsselmeer. Met een allesbehalve geschikt bootje wilden ze Medemblik naar de Broekerhaven varen. Licht onderkoeld werden ze uiteindelijk gered door redders van de KNRM. Volgens hen had het ook heel anders kunnen aflopen. 

Het bootje waarmee de twee het IJsselmeer op wilden varen - Foto: KNRM Enkhuizen

Volgens de KNRM Enkhuizen waren de twee vrouwen, van begin twintig, vertrokken met een bijna lege benzinetank. Daarbij wilden ze het IJsselmeer opvaren met een open bootje (zie foto) die daar niet geschikt voor is. De harde wind uit het noordwesten, met een windkracht vijf, zorgde er voor dat de opvarenden veel water aan boord kregen tussen vuurtoren De Ven en Enkhuizen. Bovendien droegen ze geen reddingsvesten.

Daardoor raakten de twee licht onderkoeld, waarna ze het Kustwachtcentrum inschakelden. Met hulp van de KNRM is een opvarende met het bootje naar het boothuis in Enkhuizen gebracht. De ander is met reddingboot Corrie Dijkstra-Van Elk mee terug gevaren.

Anders kunnen aflopen

Toen ze eenmaal veilig aan wal stonden hebben de dames eerste hulp gekregen. Ook konden beiden een douche nemen om geleidelijk op te warmen, en kregen zij droge kleren. Eén van de ouders is naar het reddingstation gekomen om de opvarenden op te halen. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]