Ga naar Content

Heeft West-Friesland straks nog een huisarts?

De huisartsenzorg dreigt vast te lopen. Iets wat de komende jaren alleen maar verder zal toenemen door vergrijzing en huisartsen die geen opvolging of een praktijkruimte vinden. Hoe is de situatie in West-Friesland, met veel dorpen en het platteland?

Het dorpshuis in Abbekerk waar de huisarts is gevestigd - Foto: Michiel Baas/NH Nieuws

In West-Friesland zijn er zo’n 48 huisartspraktijken en 98 huisartsen met een praktijk actief. Dat aantal zal de komende jaren verder afnemen. En dat baart zorgen.

Dit omdat de regio in een rap tempo vergrijst en het almaar uitdijende takenpakket. Het zorgt voor een toenemende zorgdruk bij de huisartsen. Maar ook zij vergrijzen. "Dit probleem speelt zeker in West-Friesland, nu al. Het aantal 55-plussers in onze regio is relatief hoog. We zullen zien welke kant het opgaat. Vul het zelf maar in als ze geen opvolging kunnen vinden", zegt Sonja van Hattem, vice-voorzitter bij de Westfriese Huisartsenorganisatie (WFHO).

Want de komende jaren zullen er vijf huisartsen met pensioen gaan. En dat terwijl er nauwelijks opvolgers te vinden zijn. "Wij maken ons wel zorgen. Het is pijnlijk om te zien dat zoveel huisartsen klem zitten. Houden ze het nog wel vol? Kunnen ze nog op vakantie om de batterij op te laden als ze geen waarnemer vinden?"

HOED als reddende engel?

Onder die stoppende huisartsen zijn de praktijken in Avenhorn en Ursem. "Die zullen, waaronder ikzelf, binnen twee à drie jaar stoppen", zegt Bart van Oostendorp, huisarts in Ursem. Alles staat of valt met een HOED (Huisartsen Onder Een Dak). "Dat maakt een overname aantrekkelijker. We kunnen dan gerichter zoeken, omdat we iets te bieden hebben."

Hij is er sowieso voorstander van om meerdere huisartspraktijken onder één dak te plaatsen. Hij somt nog eens op waarom: "Er is flexibiliteit. En als je flexibel bent, ben je veelzijdig. Je kunt sparren en samenwerken met collega's. Elkaar aanvullen, mocht er iemand uitvallen door ziekte. Zo kunnen we de continuïteit waarborgen en de zorg in onze gemeente een toekomst bieden."

Huisarts als vliegende keep en ondernemer

Toch staan de meeste jonge huisartsen niet te springen om een huisartsenpraktijk over te nemen. Ze worden overspoeld met werk. Het managen van personeel, de zorgvraag die verandert en de administratieve rompslomp die erbij komt kijken nemen kostbare tijd in beslag, bestemd voor de patiënt.

Ook Madhvi Nazir (33) uit Amsterdam twijfelt hierover. Sinds een maand mag ze zichzelf een huisarts noemen en neemt ze de praktijk in Andijk waar van huisarts René Kant. Maar ooit wil ze haar eigen praktijk beginnen. "Vroeger zei ik altijd stellig: 'Ik word een praktijkhouder over een paar jaar'. Maar toch ben ik gaan twijfelen, omdat er zoveel randzaken zijn bijgekomen. Het praktijkhouderschap is wezenlijk anders dan 20 jaar geleden. Het malletje past niet meer."

En dat is niet haar enige zorg. Ook een praktijk overnemen waar sprake is van achterstallig onderhoud, is niet aantrekkelijk. "Er is een huisvestingsprobleem voor (toekomstige) huisartspraktijken. Dat kan zijn door ruimtegebrek in de regio, hoge kosten of achterstallig onderhoud."

Er heerst een gevoel van nalatigheid, merkt Nazir. "Het is een gemiste kans, dat de gemeenten niet proactief meedoen. Het gaat over hun bewoners. We moeten de eerste lijn waarborgen om goede zorg te kunnen blijven leveren. Niet alleen dit jaar, maar ook voor de komende 10 à 20 jaar. Dat kunnen we niet alleen."

Huisvesting laat op zich wachten

Ook in Abbekerk is het wachten op een besluit van de gemeente. Na negentien jaar houdt huisarts Kees Mak (65) het voor gezien. In 2024 gaat hij met pensioen. Voor zijn huisartsenpraktijk - gevestigd in dorpshuis 'De Nieuwe Haven' - vindt hij al snel twee jonge huisartsen die interesse hebben. Alleen het huisvesten is nog een groot probleem. Het dorpshuis past niet meer bij deze tijd, vinden de opvolgers.

Het zorgt voor kopzorgen. "Als het nu niet van de grond komt, dan weet ik het ook niet meer. Het zou wel balen zijn, gezien mijn inspanning om een opvolger te vinden. Aan mij ligt het niet, nu is de politiek aan zet", vertelde hij eerder tegen NH.

Hoe het er momenteel voor staat is onduidelijk. Onlangs trok lokale partij Hart voor Medemblik nog het dorp in om meningen op te halen, die ze bij het college van Medemblik onder de aandacht hebben gebracht. Zo maken bewoners zich onder meer zorgen over het behoud van 'hun' huisarts.

Samenwerken is belangrijk

Het is een mening die Sonja van Hattem ook deelt. Volgens haar ligt de oplossing voor een groot deel bij de gemeenten. "Met goede huisvesting is opvolging beter verzekerd. Een goede samenwerking met de gemeenten, zorgverzekeraars en woningcorporaties om dit te realiseren, is essentieel. Neem bijvoorbeeld de aanleg van een HOED. Die verliep veel te traag", zegt ze.

Ook het terugdringen van de vele extra taken die zij op hun bord krijgen, kan de werkdruk doen afnemen. "Dat betekent meer tijd voor de patiënt. Uiteindelijk willen we gewoon mensen helpen, het vertrouwde gezicht zijn in een dorp."

Debat over huisartsenzorg

Zorg Zoals de Westfries het Wil (ZZWW) onderschrijft de problematiek rondom de huisartsenzorg in West-Friesland en organiseert op 31 mei in theater Het Postkantoor in Bovenkarspel een debat over dit onderwerp.

Lees ook