Ga naar Content

Dreigend tekort aan huisartsen West-Friesland

Huisartsen die de zorgvraag niet meer aankunnen, patiënten die daardoor geweigerd moeten worden en veel administratieve rompslomp. West-Friese huisartsen trekken aan de bel en gaan vandaag naar Den Haag om in actie te komen. "We lopen op onze tenen." 

Huisartsen Janneke Lof en Saskia van Eijk uit Midwoud - Foto: Aangeleverd

Huisarts Bart van Oostendorp uit Ursem laat vanmiddag op het Malieveld zijn stem horen. Hij wil echt dat er wat verandert in zijn vak. Hij geeft een opsomming: "Werkdruk, nog steeds geen opvolger en het in stand houden van de huisartsenzorg in West-Friesland."

Vooral dat laatste punt is belangrijk. "Dat is onze grootste zorg. Het aanbod van huisartsen in onze regio is gewoonweg te klein." Samen met zijn vrouw gaat hij naar Den Haag om te demonstreren, net als veel andere huisartsen, praktijkondersteuners en doktersassistenten uit West-Friesland. "We moeten aan de bel trekken."

Verdwijnen

Het is een angst die Janneke Lof ook deelt. Samen met Saskia van Eijk runt ze een praktijk in Midwoud. Al twintig jaar. In totaal hebben ze 3.200 patiënten. Ze heeft dan ook in de loop der jaren veel zien veranderen. "Ik ben bang dat we verdwijnen, het slachtoffer worden van het tekort in de zorg."

Het aantal huisartsen met een eigen praktijk neemt al jaren af, vooral in dorpen. Het is niet meer aantrekkelijk en te duur. Maar dat is niet het enige wat haar dwarszit. "Heb je even?", klinkt het. Er valt een stilte, waarna ze verder gaat. "Ik ben vijftig procent van m'n tijd bezig met randzaken. Overal in de zorg zijn lange wachtlijsten, waardoor we het eerste aanspreekpunt blijven. Alles komt op ons bordje terecht."

Wachtlijsten

Lof wil dat die wachtlijsten – zoals in de jeugdzorg en bij de GGZ – worden opgelost. "Want patiënten die daarvoor op de wachtlijst staan, komen in de tussentijd vaak naar ons toe."

Een heel takenpakket dus. Sinds kort komen daar ook nog de arbodienst en nazorg bij kanker bij. "Ik begrijp het, want de ziekenhuizen lopen ook over. Maar daar is gewoon geen enkele ruimte voor, hoe graag we ook willen. We stromen over."

Er dreigt een tekort aan huisartsen - Foto: NH Media

Annemarie Lüchinger, een jonge huisarts in Berkhout, ervaart geregeld dat de zorg wordt overgedragen aan de huisarts. In haar eentje draagt ze de verantwoordelijkheid voor haar praktijk. Anderhalf jaar geleden, nam ze die praktijk aan de Kerkebuurt over van het 'huisartsenechtpaar' Hanne Bergmeijer en Jan Sturris. Een stap waar ze nog steeds achter staat. "Dit is het leukste vak ter wereld. Maar ik zie dat enthousiasme om mij heen steeds minder worden. Vooral bij jonge huisartsen."

Meer tijd voor patiënt

Huisvestingsproblemen en werkdruk spelen daar een rol in, merkt Lüchinger op. "Dat ze niet staan te trappelen om een praktijk over te nemen, snap ik volkomen. Ik liep daar zelf ook tegenaan. We zijn inmiddels een bedrijf geworden, gezien al die administratie. Formulieren invullen, verklaringen maken en het managen van personeel."

Meer tijd voor een consult is voor Lüchinger dan ook een uitgangspunt. "Van 10 minuten naar 15. Meer tijd voor een patiënt. Het is allang bewezen dat die extra tijd loont."

Een HOED

De huisartsen van Berkhout, Ursem, Avenhorn en Spierdijk hebben dan ook een wens: een gezamenlijk gezondheidscentrum aan de Dwingel in De Goorn, op de plek waar de leegstaande Jozefschool staat. "Zo kunnen we de continuïteit waarborgen. Elkaar aanvullen, mocht er iemand wegvallen. De zorg in onze regio een toekomst bieden."

Die lijkt in vervulling te gaan, want de politiek in Koggenland is tot een akkoord gekomen. En daarmee komt er – na ruim een jaar discussiëren – een HOED (Huisartsen Onder Een Dak). Hier komen vier huisartsenpraktijken en een apotheek.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]