Ga naar Content

Deel huisartsen Koggenland wil onder één dak, inwoners vrezen 'leegzuigende werking'

Huisartsenpraktijken uit de dorpen Avenhorn, Berkhout, Ursem en Spierdijk willen onder één dak opereren met als mogelijke locatie de Jozefschool in De Goorn. Een plan dat in Spierdijk in het verkeerde keelgat is geschoten: bewoners zijn bang voor een leegzuigende werking op hun dorp en zijn bezorgd over de bereikbaarheid voor ouderen.

Foto: Huisartsenpraktijk Spierdijk

Het idee is ontstaan doordat er opvolging moest komen voor de huisartspraktijk in Berkhout, vertelt Bart van Oostendorp, voorzitter van huisartsengroep De Waterling. "Een paar jaar geleden stonden ze in De Goorn ook niet in de rij voor een overname. Degene die het nu in Berkhout wilde overnemen, wilde het alleen met als voorwaarde onderdeel te zijn van een grotere setting met meerdere huisartsen onder een dak."

Volgens Van Oostendorp is de huisartsenzorg in Noord-Holland Noord een zorgenkindje voor de toekomst. "We hebben in de regio zorgen over het aanbod van huisartsen in de toekomst: die is gewoonweg te klein. Het samen optrekken van verschillende huisartsen maakt dat we continuere zorg kunnen blijven bieden en elkaar aanvullen indien er zorg wegvalt."

Aderlating voor het dorp

De huisartsengroep ziet voornamelijk argumenten die pleiten voor gezamenlijke huisvesting van de huisartsen, maar daar denken de inwoners van Spierdijk anders over. Zij voelen er weinig voor hun huisarts uit het dorp te zien vertrekken.

Hans Blauw woont in Spierdijk en hoorde op het dorp al langer over de plannen. Steeds meer bezorgde dorpsgenoten richtten zich tot hem en afgelopen weekend besloot hij de koe bij de hoorns te vatten en schreef een brief naar de gemeente.

"Er blijft al niets over in Spierdijk en als onze huisarts ook nog eens verdwijnt, dan heeft dat een leegzuigende werking"

Hans Blauw, bewoner en bezwaarmaker

"Wij als inwoners hebben het idee dat er meer aandacht is voor de grote kernen, dan de kleine kernen zoals Spierdijk. Er blijft al bijna niets over in Spierdijk en als onze huisarts ook nog eens verdwijnt, dan heeft dat een leegzuigende werking." Blauw heeft de plaatselijke Ouderenbond al achter zich geschaard en ook het kerkbestuur haakt aan.

Naast leegloop van het dorp maken bewoners zich zorgen over de bereikbaarheid van de huisartsenzorg. "Ik krijg vragen van ouderen: hoe kom ik daar straks?" In Spierdijk is geen verbinding met het openbaar vervoer en dit geldt ook voor Ursem. Met een zorgcentrum op het dorp roept dat vragen op. "Slechts drie bewoners van de 45 wooneenheden van het zorgcentrum hebben een auto tot beschikking, hoe gaan die naar de huisarts?"

Begrip voor de weerstand

Bart van Oostendorp kan zich de zorgen van de bewoners indenken. "Daar hebben ze helemaal gelijk in. Er verdwijnt al zoveel uit de dorpen en dat dit geen leuke ontwikkeling is, dat snap ik heel goed. Aan de andere kant is het wel een feit dat wij in de toekomst anders problemen verwachten in de continuïteit van de zorg." 

Corinna Wijmans is praktijkhouder van de huisartsenpraktijk in Spierdijk. Als onderdeel van de huisartsengroep die graag wil verhuizen, maar ook huisarts voor de Spierdijker is, zit zij nu in een moeilijke spagaat. "Ik begrijp heel goed de beweegredenen van de briefschrijvers uit het dorp. We hebben er met de huisartsen goed over nagedacht en ik persoonlijk denk ik het meeste, maar voor ons weegt de toekomst zwaarder", legt Wijmans uit.

"Ik vind de keuze moeilijk, maar het grote doel is voor mij belangrijker: dan zet ik mijn eigen gevoel maar even opzij"

Corinna Wijmans, huisarts Spierdijk is in tweestrijd

"Door het overnameprobleem in Berkhout is ons nog duidelijker geworden dat het vak van huisarts aan verandering onderhevig is. Ik voel mij medeverantwoordelijk voor het bieden van toekomstbestendige zorg en wil later niet voor hetzelfde probleem komen te staan." 

Het probleem van vervoer naar de dorpskernen onderstreept ze. "Dit zal betekenen dat wij in de toekomst meer visites moeten rijden, maar ik vind ook dat wij vanuit de huisartsengroep ons sterk moeten maken naar de gemeente toe: er moeten betere vervoersmogelijkheden komen naar de kernen."

Toekomstbestendige zorg staat voorop

Wijmans benadrukt nog eens haar dubbele gevoel. "Dat het een aderlating voor het dorp is begrijp ik: alles is al bijna weg uit Spierdijk en ik vind de keuze zelf ook gewoon moeilijk. Maar het grote doel is voor mij belangrijker, dan zet ik mijn eigen gevoel maar even opzij."

Het plan vanuit de huisartsengroep is nog niet in beton gegoten: het moet nog op papier gezet worden en de gemeenteraad moet zich er nog over buigen, maar in beginsel staat de verantwoordelijk wethouder Bijman positief tegenover het idee.

Gemeente in beginsel positief

"Er is zorg over het waarborgen van voldoende huisartsen in de gemeente. We begrijpen dat bewoners de huisarts liever in de eigen kern houden, maar we moeten als gemeente zorgen voor voldoende huisartsenzorg voor alle bewoners in de gemeente en vanuit daar kunnen wij achter dit plan staan."

Wel benadrukt de wethouder dat er aandachtspunten zijn. "Natuurlijk moet er goed gekeken worden hoe dat te regelen en wat de consequenties zijn. Als er problemen zijn in de bereikbaarheid, dan zullen we daar als gemeente ook naar moeten kijken."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]