Ga naar Content

Bijna halfjaar na brand bloembollenbedrijf is nog steeds niet alle asbest opgeruimd

Al meer dan vijf maanden ligt er, door een grote brand bij een bloembollenbedrijf, asbest op de kavels bij bewoners van de Nieuweweg en de Doggersvaart in Den Helder. De schoonmaak is bezig, maar het duurt lang. Veel te lang. Expert in asbestaansprakelijkheid Yvonne Waterman: "Als de asbest dieper de grond inzakt, wordt het alleen moeilijker en duurder om het te verwijderen."

Foto: NH Nieuws / Jurgen van den Bos

Op 27 oktober 2022 brandde bloembollenbedrijf Brouwer aan de Nieuweweg in Den Helder af. Nu, ruim vijf maanden later, is saneringsbedrijf Hein Heun nog steeds bezig met de asbestschoonmaak. Er zit beweging in, maar het gaat langzaam. Te langzaam, vinden omwonenden die nog steeds delen van hun tuinen niet kunnen gebruiken.

Een bewoner vertelt dat de schoonmaak sinds januari wel begonnen is, maar nog steeds niet voltooid. Ze mogen een deel van hun tuin weer in, maar nog steeds niet overal komen. Er staat inmiddels een zeefmachine om zand te filteren, maar die is nog niet aan geweest, aldus de bewoner.

Krijt

Vijfenhalve maand geleden verspreidde de asbest over de percelen. Heeft het nog wel zin om na zo'n lange periode te blijven schoonmaken? Jazeker wel, zegt mr. dr. Yvonne Waterman, gespecialiseerd in asbestaansprakelijkheidsrecht. "Asbest hoort niet in onze omgeving thuis. Je wil ook niet dat jouw kinderen in de speeltuin bovenop asbest gaan zitten en dat bijvoorbeeld als krijt gebruiken."

Lees ook

Voor de omwonenden is het de zoveelste tegenvaller. Na de brand in het bloembollenbedrijf op 27 oktober werd al gauw duidelijk dat er asbest was vrijgekomen. Even dreigden de bewoners van de Nieuweweg en Doggersvaart op te draaien voor de bijkomende saneringskosten.

Niet betreden

Na een paar weken nam de verzekeringsmaatschappij van het bloembollenbedrijf deze kosten voor hun rekening, maar hiermee was het verhaal voor de buren nog niet afgelopen. Zolang er asbest in hun tuinen lag, mochten zij deze niet betreden.

In januari was de sanering nog steeds niet begonnen. Toen al vertelde jurist Yvonne Waterman aan NH Nieuws dat dit veel te lang duurde. Inmiddels is de schoonmaak dus bezig, maar nog steeds niet voltooid.

Saneringsbedrijf Hein Heun was na meerdere contactverzoeken niet bereikbaar voor reactie.

Lees ook