Ga naar Content

"Hopelijk lopen onze kinderen geen gevaar", Zaanse ouders geschrokken na schoolbedreigingen

Ouders van de kinderen van basisschool Paus Joannes in Zaandam zijn geschrokken na de bedreigingen van maandagavond. De middelbare school er tegenover ontving een bericht met foto's van een wapen. Gisteren waren drie scholen gesloten, maar die zijn nu weer open. "Na de berichten dat er iemand opgepakt is, voel ik mij wel weer gerust om ze naar school te brengen."

Een moeder op het schoolplein in Zaandam - Foto: Thyra de Groot

Dit vertelt een moeder op het schoolplein van de Paus Joannes tegen NH. Daar druppelen de scholieren vanmorgen binnen. In de buurt rijden meerdere politieauto's. Af en toe stappen agenten uit om te kletsen met mensen die vragen hebben.

Volgens een woordvoerder van de politie is dit niet vanwege (een nieuwe) dreiging, maar wordt er op deze manier door onder anderen de wijkagent 'verbinding gezocht'. 

Even terug naar gisteren: het schoolbestuur van Pascal Zuid besloot leerlingen thuis moesten blijven, nadat meerdere docenten bedreigende teksten ontvingen, zoals 'de hele school zal naar de kanker gaan'. Leerlingen van de middelbare kregen waar mogelijk online les.

'Zorgelijke tweede brief'

Ook de aangrenzende praktijkschool De Faam en basisschool Paus Joannes hielden uit voorzorg hun deuren gesloten. "Laten we hopen dat dit gaat stoppen", aldus de bestuurder gisteren voor de camera.

Een vader op het schoolplein bij Paus Joannes is blij dat zijn kind weer naar school kan. "Ze hebben er vandaag weer hartstikke zin in." Toch zijn de zorgen nog niet helemaal weg.

Lees ook

"Vooral over die tweede brief die kwam. Hopelijk is het allemaal onder controle bij de politie en lopen onze kinderen geen gevaar." Die kregen het volgens de vader niet mee. "Ze begrijpt het niet zo goed", zegt hij over zijn dochter. 

Dat er veel politie rondrijdt bij de scholen lijkt geen indruk te maken op de kinderen, volgens een moeder die met haar kind op het schoolplein staat. Ze hebben meer aandacht voor de journalisten die zich bij de school hebben verzameld. "Ze vinden de camera's indrukwekkender."

De tekst gaat door na de foto.

Foto: Thyra de Groot

Inmiddels is er een minderjarige verdachte aangehouden. De politie meldt dat het onderzoek nog wel verder gaat. 

Een moeder: "Na de berichten dat er iemand opgepakt is, voel ik mij wel weer gerust om ze naar school te brengen. Mijn kinderen vragen wel veel ernaar. Ik heb niet letterlijk vertelt in details wat er gebeurd is."

Niet alle kinderen naar school

Bestuurslid Gernanda Schutte van scholenkoepel Agora is vandaag blij dat de school weer open is. "Het is ook voor de kinderen en ouders fijn. Iedereen gaat met gemengde gevoelens aan het werk want ze zijn geschrokken én hebben er wel weer vertrouwen in."

De tekst gaat door na de foto.

Bestuurslid Gernanda Schutte - Foto: Thyra de Groot

Toen ze het bericht las dat de dader opgepakt was, gaf dat haar een goed gevoel. "Het helpt gewoon om ouders en kinderen weer het vertrouwen te geven dat ze weer veilig naar school kunnen gaan."

Toch zijn nog niet alle kinderen naar school. "Op dit moment weten we nog niet hoeveel kinderen er thuis zijn, maar gelukkig zijn er wel weer kinderen naar school." Het is volgens Schutte nu tijd om weer door te gaan. "Er komt een paasviering aan waar de kinderen heel veel zin in hebben en daar gaan we ons weer op focussen."

Hoelang de politie rondom de school is, hangt af van de vragen, reageert een woordvoerder. Hij wil niet ingaan op vragen over de verder identiteit van de verdachte. Ook of het gaat om een leerling van de school is niet duidelijk. 

Het schoolbestuur van Pascal Zuid staat vandaag niet open voor een reactie, laten zij weten aan NH. 

Later vandaag volgt een videoreportage met reacties van ouders en de scholengemeenschap Agora.

Heb jij tips of meer informatie over deze zaak? Mail dan naar [email protected].

Lees ook