Ga naar Content

'Lelijk eendje' van Alkmaarse winkelstraat wacht op metamorfose: "Belangrijke plek in de stad"

Van reusachtig Godshuis, naar kledinggigant tot appartementencomplex. De plek waar ooit de Dominicuskerk stond heeft inmiddels vele kostgangers en wisselende gedaantes gehad. De locatie aan winkelstraat de Laat ondergaat nu haar zoveelste metamorfose. Met appartementencomplex The Dome hoopt vastgoedondernemer Jerry Breg iets voor de toekomst neer te zetten. "Alle puzzelstukjes liggen nu op de juiste plek."

Foto: Impressie: Kerssens De Ruiter Architecten

De plannen voor de Laat 128 zijn ambitieus, Het complex The Dome - een knipoog naar de gesloopte kerk - bestaat uit 70 woningen die verhuurd en verkocht gaan worden. Een groot deel van de woningen is volgens Jerry Breg bedoeld voor starters op de woningmarkt. "We willen boven het verplichte percentage van 30 procent zitten om jonge mensen een kans te geven."

Kerk, Domus, Primark

Van de in 1985 gesloopte Dominicuskerk, een driebeukige kruisbasiliek van de hand van architect Cuypers, is alleen een torentje gered van de sloopkogel. Op de plek waar de kerk stond, verrees kort daarna winkelcentrum Domus. Het pand, voor veel Alkmaarders een 'lelijk eendje', staat leeg sinds kledingwinkel Primark in 2021 vertrok.

"We willen in het ontwerp geen kerk nabootsen", vertelt Breg. "We hebben wel gekozen voor een klassieke uitstraling met veel metselwerk en ornamenten. In het ontwerp hebben we de historische toren geïntegreerd. Het appartement op de bovenverdieping krijgt de torenspits erbij. Dat zou bijvoorbeeld een atelier kunnen worden."

Tekst gaat verder onder foto.

Foto: Impressie Kerssens De Ruiter Architecten

Op de begane grond is ongeveer 1.000 vierkante meter bestemd voor winkels. En hoewel winkelstraat de Laat de laatste jaren kampt met leegstand, zijn er volgens vastgoedman Jerry Breg al genoeg gegadigden. "Ze staan te springen."

Het helpt volgens hem ook dat de winkelstraat een flinke metamorfose ondergaat. "De Laat heeft een kwaliteitsimpuls gekregen. Ons pand draagt daar ook aan bij. Ik denk dat wij hier straks de concurrentie aan kunnen gaan met de Langestraat. Alle puzzelstukjes liggen nu op de juiste plek."

Sloop

De sloop in 1985 van de Dominicuskerk aan de Laat, zette Alkmaar destijds flink op zijn kop. Er werd massaal tegen geprotesteerd, maar dat kon niet voorkomen dat de enorme kerk, die al jaren leeg stond, tegen de vlakte ging.

"Er was een alternatief waarmee het unieke gebouw van architect Pierre Cuypers behouden was gebleven", vertelt deskundige Gert van Kleef in het NH-programma Ons Dorp. "Helaas koos het bisdom voor het geld. De sloop leverde een paar duizend, toen nog, gulden extra op."

Bekijk hieronder de aflevering van NH-programma Ons Dorp, met daarin unieke beelden van de sloop van de Dominicuskerk.

Tekst gaat verder onder video.

De sloop van de Dominicuskerk - NH Nieuws

Eigenlijk had Jerry Breg van GTP Vastgoed al willen beginnen met de bouw van The Dome. Al in 2020 werd het plan bedacht, maar de ambtelijke molens malen traag. "Het is een weg met hobbels", vertelt Breg. "We moesten van de welstandscommissie meerdere keren terug naar de tekentafel. Ik snap het ook wel, want het is een belangrijke plek voor de stad. Maar het kost wel tijd en geld."

Vertraging

Breg hoopt dan ook dat de val van het Alkmaarse college niet tot nog meer vertraging leidt. De vergunning ligt volgens hem al klaar, maar moet nog voorzien worden van de nodige handtekeningen. "Normaal gesproken doet een wethouder dat, maar die hebben we nu niet meer. Ik ga er wel vanuit dat het goed komt en in de tussentijd zitten we ook niet stil. We hopen aan het eind van dit jaar te starten met bouwen."

Reactie gemeente Alkmaar

De gemeente Alkmaar laat via een woordvoerder weten dat de aanvraag voor een omgevingsvergunning nog niet compleet is en daarom is opgeschort tot 8 mei 2023. Dit omdat er nog een aantal documenten niet aangeleverd is. Pas als de complete aanvraag binnen is, wordt bekeken of dit ambtelijk kan worden afgedaan of dat het (nieuwe) college er een klap op moet geven.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]