Ga naar Content

Hoe verdachten van drugsmoord Bergen aan Zee keer op keer ontkomen aan justitie

Meerdere verdachten van de drugsmoord in Bergen aan Zee wisten de afgelopen twee jaar op een zeker moment te ontkomen aan justitie. Gisteren bleek een verdachte illegaal te zijn afgereisd naar Noord-Macedonië en daar te zijn vermoord. Een ander vluchtte naar Irak en weer een ander misleidde de politie met een vals paspoort.

De Colombiaan stierf in het centrum van Bergen - Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

In februari 2021 zijn er op klaarlichte dag wildwest-taferelen bij de strandopgang van Bergen aan Zee. Een criminele bende probeert een Colombiaan te ontvoeren uit wraak voor een vermeende ripdeal met nepcocaïne

In de worsteling worden schoten gelost, de man wordt geraakt en sterft later, voor de ogen van veel Bergenaren, op straat. De vermeende kidnappers slaan met hun wapens in meerdere auto's op de vlucht. 

Enkele weken daarna wordt in Nederland een eerste verdachte gearresteerd. Maar inmiddels heeft de politie dan ook informatie dat er criminelen zitten ondergedoken in Spanje. De autoriteiten daar zetten in maart in de provincie Málaga een verdachte aan de kant van de weg

Twee inzittenden, waaronder Enes I. uit Noord-Macedonië, worden gearresteerd en later aan Nederland overgeleverd. Een derde inzittende laat zijn identificatiepapieren zien en hoeft niet mee met de Spaanse politie. 

Verdachte reist naar Irak

Later blijkt dit een vals paspoort te zijn en wordt de man wel degelijk door justitie als verdachte van de schietpartij in Bergen gezien. En zo glipt de man, het gaat hier om Ardijan A., tussen hun vingers door. 

Een andere voortvluchtige verdachte weet op een zeker moment na de schietpartij vanuit Nederland te reizen naar zijn thuisland Irak: Karwan H.

Morgen begint het megaproces over de drugsmoord in Bergen aan Zee. Het zal ongeveer zeven dagen duren, verdeeld over een paar weken. Morgen vanaf 9.00 uur worden in de rechtbank van Schiphol de feiten besproken, net als de persoonlijke omstandigheden van de verdachten. 

Hij blijkt in mei 2022 namelijk weer terug naar Nederland te zijn gevlogen. Volgens een artikel van het Noordhollands Dagblad wordt hij dan op het vliegveld door de Koninklijke Marechaussee uit de rij gepikt.

'Hij werd even vastgehouden toen ze zagen dat hij als voortvluchtige gesignaleerd stond, maar hij mocht gaan toen hij zei dat hij zich zou melden', is te lezen in de krant. H. vertrekt. Maar meldt zich daags daarna wel bij de politie. 

De rechtbank beveelt vervolgens in juni zijn gevangenhouding: hij zit tot op de dag van vandaag in voorlopige hechtenis.

Ondertussen zit Enes I. na zijn arrestatie in Spanje al tien maanden in hechtenis. In januari wordt hij door de rechtbank Noord-Holland geschorst, mede omdat er nog geen zicht is op een inhoudelijke zitting van de zaak over de drugsmoord in Bergen aan Zee.

Nep-politieagenten openen vuur

Er zitten wel voorwaarden aan zijn vrijlating: hij moet zijn paspoort en andere reisdocumenten op zijn naam inleveren en in Nederland verblijven op een adres dat bekend is bij justitie, aldus het NHD. Kortom: hij mag niet reizen naar het buitenland. 

Maar, vorige week maandag 6 maart in Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië, komen in een shishabar vier schutters binnen, naar verluidt in politie-uniformen en met automatische wapens. Ze 'faken' een inval en zoeken naar specifieke personen, schrijven lokale media. Ze openen het vuur.

"Het OM betreurt het wanneer een verdachte door het tonen van een vals paspoort kan vluchten"

Woordvoerder Openbaar Ministerie

Het wordt een bloedbad: er vallen zes gewonden en twee mannen zijn doodgeschoten. Één is verdachte Enes I. Ondanks het inleveren van zijn papieren is hij dus toch naar zijn thuisland gereisd. Volgens berichtgeving zou op de achtergrond van de schietpartij een conflict tussen twee criminele groeperingen spelen. 

Morgen begint het megaproces over de schietpartij in Bergen aan Zee en dan zal het Openbaar Ministerie vragen om I. in verband met zijn dood niet meer te vervolgen. 

Wie wel voor moeten komen zijn Bilal K., Aram K., Haik C. A., Marcin A., Marius M., Robertus W., Karwan H. Zij zijn allemaal eerder al onder voorwaarden geschorst, ook mede omdat zij al maandenlang vastzaten. Pas bij aanvang van de zitting om 9.00 uur weten we of zij aanwezig zijn. 

Ardijan A. weet als enige van de mannen tot op de dag van vandaag uit handen van justitie te blijven.  "Zijn strafzaak zal toch ter zitting worden behandeld", zegt het OM over hem. Allemaal worden ze verdacht van een poging tot ontvoering van de Colombiaan en van doodslag.

Reactie OM: 'Vluchten komt vaker voor'

 "Het komt vaker voor dat verdachten na het plegen van een misdrijf op de vlucht slaan. Alle opsporingsmiddelen en handelingen die mogelijk zijn, worden dan ingezet om ze op te sporen", reageert een woordvoerder van het Openbaar Ministerie tegen NH Nieuws.

"In dit specifieke onderzoek is het door knap politiewerk gelukt om in totaal negen verdachten te identificeren en acht van hen zijn aangehouden. Uiteraard betreurt het OM het wanneer een verdachte door het tonen van een vals paspoort, kan vluchten of op een andere manier weet te ontkomen. Karwan H. kon gelukkig uiteindelijk alsnog worden aangehouden en zit nu vast. Zoals eerder gezegd wordt alles in het werk gesteld om verdachten in een strafrechtelijk onderzoek op te sporen en hen uiteindelijk voor de rechter te brengen."

De rechtbank Noord-Holland, die beslist over de voorlopige hechtenis van verdachten, wil nog geen reactie geven, voorafgaand aan de zitting. 

De advocaat van Enes I. wil ook niet reageren. 

Lees ook