Ga naar Content

Belangrijke verdachte schietpartij Bergen aan Zee vlak voor start proces vermoord

Net voor de start van het megaproces over de schietpartij in Bergen aan Zee is één van de verdachten geliquideerd in zijn thuisland. Het gaat om Enes I. (28) uit Macedonië. Hij werd door het Openbaar Ministerie gezien als een van de mogelijke schutters op die 16 februari 2021.

Het grijze busje zou klaar hebben gestaan voor de ontvoering - Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

Het Openbaar Ministerie meldt de dood van de man op 6 maart. Het wordt bevestigd door de advocaat van de verdachte. Hij was geschorst door de rechtbank en mocht het onderzoek dus op vrije voeten afwachten. 

Macedonische media melden dat de liquidatie plaatsvond in een shishalounge in de hoofdstad Skopje. Nog twee mensen zijn neergeschoten door gemaskerde mannen, één stierf ook ter plekke.

Mogelijk ging het om een confrontatie tussen twee criminele groepen: ooggetuigen zouden hebben gezegd dat onder anderen Enes I. een 'bekend onderwereldfiguur' is. 

Niet alleen deze Macedoniër, maar nog acht mannen worden door het OM verantwoordelijk gehouden de Colombiaanse man (45) te hebben neergeschoten. Dat gebeurde op het Van der Wijckplein in de Noord-Hollandse kustplaats. Midden op de dag. 

Uit eerdere zittingen bleek dat mogelijk een rivaliserende bende de Zuid-Amerikaan wilde ontvoeren, nadat 'zijn' groep Colombianen een van die mannen weer had opgelicht met nepcoke van poedersuiker en bestolen van een duur horloge. 

Tijdens de worsteling op het plein werden meerdere schoten gelost - strandgangers in Bergen aan Zee zagen het voor hun neus gebeuren. De groep mannen reed er vandoor in auto's en de neergeschoten man is door familie naar het centrum van Bergen gereden. 

Daar is hij op straat overleden. Ook daar hebben meerdere mensen gezien hoe de man nog werd gereanimeerd. "De beelden staan nog op mijn netvlies", zei een winkelier daar eerder over tegen NH. 

Rechtszaak woensdag van start

Aanstaande woensdag, ruim twee jaar na dato, gaat de inhoudelijke rechtszaak beginnen. Dat gaat, ondanks het overlijden van een van de verdachten dus, gewoon door. Het Openbaar Ministerie zal vragen om zijn zaak niet ontvankelijk te verklaren. 

Op de eerste twee van de zeven dagen worden de feiten en omstandigheden besproken, net als de persoonlijke omstandigheden van de verdachten.

Op woensdag 22 maart volgt pas de eis van de officier van justitie tegen de acht verdachten. Daarna gaan op verschillende dagen de advocaten hun verdediging voeren. NH Nieuws volgt de zaak. 

Overzicht verdachten

Bilal K., Aram K., Haik C. A., Marcin A., Marius M., Robertus W., Ardijan A., en Karwan H. Zij worden vervolgd voor poging ontvoering en doodslag. 

Lees ook