Start van hoofdcontent

BERGEN AAN ZEE

nl

'Pool plande ontvoering Colombiaan in Bergen aan Zee na ripdeal'

14 juni 2021, 12.57 uur · Aangepast 14 juni 2021, 21.17 uur · Door Maaike Polder

Verdachte Marius M. zou plannen hebben om de vermoorde Colombiaan in Bergen aan Zee te ontvoeren: hij gaf medeverdachten in de moordzaak informatie over het slachtoffer, regelde een wapen en vluchtauto en schoot hem mogelijk zelf neer. Dit stelt het openbaar ministerie.

Maaike Polder / NH Nieuws / Politie

Hij zou dit hebben gedaan nadat hij zelf een paar dagen eerder in Zandvoort was beroofd door de groep Colombianen. Dit bleek vandaag tijdens de pro-formazitting.

Het is één van de zittingen in de aanloop naar de inhoudelijke rechtszaak over de schietpartij die op 16 februari als een schokgolf door Bergen ging. Eerder bleek al dat de Colombiaanse groep mogelijk dealde in nepcoke, gemaakt van suiker. Zo zou in de auto die in het centrum van Bergen stopte, en waar het slachtoffer in zat, 23 kilo nep en twee kilo echte coke zijn gevonden. 

Ripdeal met coke

Tijdens een eerdere zitting sprak de officier van justitie al over de mislukte cokedeal in Zandvoort op 11 februari, een paar dagen voor de moord. Vandaag blijkt dat Marius M. (34), een Pool die woont in Den Haag, mogelijk tijdens die deal is opgelicht. Hij zou zijn vastgebonden en beroofd van een Rolex.

M. was daar volgens de officier niet blij mee en dus plande hij een nieuwe ontmoeting met de Colombiaanse groep, om één van hen 'op te rollen of mee te nemen'. Hij zou wapens hebben geregeld en de afspraak in Bergen aan Zee hebben gepland. Ook zou er een auto klaarstaan om de Colombiaan in mee te nemen. 

Dit blijkt volgens de officier uit gekraakte berichten. Er zou ook genoeg bewijs zijn dat M. onderdeel is van een criminele organisatie.

"Ik was niet in Bergen aan Zee, ik had geen invloed op wat er is gebeurd"

Verdachte Marius M.

M. ontkent dat hij in Bergen aan Zee is geweest. Middels een tolk richtte hij zich tot de rechter. "Ik had geen invloed op wat er gebeurd is." Hij zegt dat de rolverdeling nog goed moet worden onderzocht en wil dat zijn voorlopige hechtenis wordt geschorst.

Geld voor borgtocht

Hij heeft twee kleine kinderen en zijn vrouw is aan het revalideren van een operatie. "Ik was de drijvende kracht en de hoeder van mijn gezin." Familie en vrienden hebben zo'n 35.000 euro ingezameld om de borgtocht te betalen. 

Volgens de officier zullen waarschijnlijk nog meer aanhoudingen volgen in het onderzoek naar de dodelijke schietpartij. Op dit moment zitten er vijf mannen vast op verdenking van het vermoorden van de Colombiaan en het beramen van een ontvoering.

Een andere man uit Den Haag en een man zonder vaste woon- of verblijfplaats werden aangehouden in het Spaanse Malaga. Begin deze maand maakte de politie bekend dat er nog twee mannen uit Gelderland zij gearresteerd.

De rol van alle verdachten wordt nog onderzocht en dus zullen er nog een paar zittingen volgen voordat de inhoudelijke behandeling is. De rechter beslist later vandaag over de voorlopige hechtenis van M. 

Update: de rechter heeft beslist dat M. vast blijft zitten. De volgende proforma-zitting is op 30 augustus. Het strafdossier wordt de komende tijd aangevuld met nieuwe onderzoeken naar onder andere de andere verdachten. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]