Ga naar Content

Volendam haalt in no-time duizenden euro's op voor rechtszaak eiergooier Ingrid

Ingrid Eekels bedacht zich december vorig jaar geen moment toen demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) op de markt in Volendam verschenen. Ze kocht gelijk een dozijn eieren en begon die naar de demonstranten te gooien. Er hangt haar nu een boete boven het hoofd voor openlijk geweld. Volendammer Layla Schilder-Bond start een crowdfundingsactie om Ingrid bij te staan die binnen een dag volloopt en het streefbedrag ruim overschrijdt.

Foto: Ingezonden foto

Op vier december 2021 stappen demonstranten van KOZP de markt van Volendam op. Ze willen dat de Sinterklaascomités het uiterlijk van Zwarte Piet aanpast. Al snel loopt de demonstratie uit de hand doordat bezoekers van de markt met eieren, oliebollen, vuurwerk en visafval naar de demonstranten beginnen te gooien. Ook marktkoopvrouw Ingrid Eekels begint met gooien.

Tekst gaat verder.

Lees ook

Eind 2022 valt er een brief op de mat bij Ingrid die ze op Facebook zet. Ze moet voorkomen voor een hoorgesprek bij het Openbaar Ministerie in Haarlem. Er hangt haar een straf boven het hoofd voor openlijk geweldpleging in de openbare ruimte. Volgens het OM kan haar een geldboete van 500 euro of in het extreme geval een gevangenis straf van 10 maanden opgelegd worden.

Om haar te helpen in de kosten voor het proces en de eventuele boete heeft Layla Schilder-Bond uit Volendam een crowdfunding gestart. "Zij wordt vervolgd omdat zij opstond voor onze traditie in onze gemeente", schrijft de Volendamse. "Laten wij haar als gemeente ook helpen!" 

Het streefbedrag van 5.000 euro wordt in een dag gehaald en ruim overschreden. Volendammers storten bijna 6.000 euro en maken de crowdfunding tot een van de populairste acties op de site.

Tekst gaat verder onder de video.

Beelden van de demonstratie in Volendam - NH Nieuws

In Volendam is het afgelopen jaar voor het eerst Sinterklaas gevierd waarbij er ook roetveeg pieten te zien waren. Vanwege die beslissing is het Sinterklaascomité bedreigd.

Marktkoopvrouw Ingrid moet 13 maart voorkomen bij de rechter in Haarlem.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]