Ga naar Content

Weer een belofte aan woonwagenbewoners: extra standplaatsen en kortere wachtlijst

Gemeente Alkmaar gaat op zoek naar nieuwe locaties voor woonwagenkampen, de wachtlijst opschonen en nieuw beleid maken om de belofte aan woonwagenbewoners waar te maken. Afgelopen zomer werd hen na verschillende protesten nieuwe standplaatsen beloofd. De verantwoordelijke wethouder Van Iterson Scholten heeft daarvoor nu een plan van aanpak klaarliggen, bevestigt de gemeente aan NH Nieuws.

Actievoerders tijdens het protest afgelopen zomer - Foto: NH Nieuws / Anne Klijnstra

In het plan staat onder meer dat er moet worden gezocht naar nieuwe locaties, voor de 31 plaatsen die nodig zijn, is op de beoogde plek van de zogenaamde Vroonermeer-Driehoek onvoldoende ruimte. Daar kunnen maximaal twaalf standplaatsen worden gecreëerd.

Naast extra plekken wordt de wachtlijst opgeschoond, nieuw woonwagenbeleid gemaakt en het al jaren braakliggende terrein van Vroonermeer-Driehoek wordt verkocht aan ontwikkelaar BPD en Woonwaard. Deze locatie is bestemd voor woonwagens en woningen. 

Bewonerscommissie

Daarnaast is er vanuit de woonwagenbewoners een commissie opgezet, die bij de plannen van de gemeente eerst wordt geraadpleegd.

Afgelopen zomer stond namelijk bol van protesten door Alkmaarse woonwagenbewoners, die het jarenlange wachten op een standplaats zat waren. Ze kraakten de chalets voor Oekraïense vluchtelingen aan de Loodpolderweg, bezetten een stuk weiland bezetten tussen het spoor en de Achterweg en op een veldje in het Olympiapark langs de westelijke ringweg.

Naar verwachting worden de plannen halverwege 2023 concreet gemaakt.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]