Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Wethouder weet argwanende Alkmaarse woonwagenbewoners toch weer gerust te stellen

22 juli 2022, 18.39 uur · Aangepast 22 juli 2022, 22.22 uur · Door Anne Klijnstra

"Ik ga voor deze mensen staan, en ik verwacht dat we er samen uitkomen." Met deze woorden lukte het wethouder Gijsbert van Iterson Scholten om de grootste argwaan en woede bij de Alkmaarse woonwagenbewoners weg te nemen. Na twee incidenten en een verontrustende mail besloot de groep vandaag in de chalets te blijven, maar ze zijn nu toch bereid het terrein weer te verlaten.

Vanmiddag kwam de wethouder weer langs, in een poging de lont uit het kruitvat te trekken. Dat lukte uiteindelijk. "Het laat zien hoe zwak het vertrouwen van deze mensen in de overheid is. En dat snap ik als je ziet wat hun geschiedenis is de afgelopen 35 jaar", aldus Van Iterson Scholten. De groep zal vanavond om uiterlijk 19.00 uur het terrein hebben verlaten.

Tekst gaat verder onder video

Wethouder weet argwanende woonwagenbewoners toch weer gerust te stellen - Alkmaar Centraal

Gebrek aan staanplaatsen

Afgelopen zondag bezette de groep twaalf chalets op sportcomplex 't Lood, bij voetbalclub Flamingo's. De stacaravans zijn er neergezet voor opvang van Oekraïense vluchtelingen, die er volgende maand intrekken. Met de actie protesteerden de woonwagenbewoners tegen het gebrek aan staanplaatsen in de gemeente.

De wethouder tekende gisteren met de groep een overeenkomst. Daarin staat onder meer dat er voortaan elke acht weken overleg is tussen beide partijen én dat de gemeente zich tot het uiterste zal inspannen om binnen drie jaar extra plaatsen te vinden voor woonwagens. Voorwaarde was dat de chalets voor 09.00 uur vanochtend zouden zijn verlaten.

Incidenten

Afgelopen nacht bleek dat er beveiligers bij het terrein stonden en dat één van de woonwagenbewoners het terrein niet meer op kon om spullen te halen. Vanochtend gebeurde dat nog eens, maar "ik werd door de bewaker in een nekklem gepakt", vertelde het slachtoffer aan NH Nieuws. De man gaat aangifte doen van mishandeling.

Daarnaast ontving de groep gisteravond een mail van de gemeente, waarin antwoord werd gegeven op vragen over de Driehoek in de Vroonermeer. Op die locatie aan de noordkant van Alkmaar zouden gegarandeerd al elf staanplaatsen komen. Maar de mail spreekt die zekerheid tegen. De groep besloot vervolgens de chalets weer in te nemen.

Beveiliging

De gemeente laat weten dat het terrein wordt bewaakt met beveiligers en camera's, om oneigenlijk gebruik van het complex te voorkomen.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]