Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Alkmaarse woonwagenbewoners vertrekken toch niet: "Bewaker pakte me in nekklem"

22 juli 2022, 11.02 uur · Aangepast 22 juli 2022, 12.34 uur · Door Anne Klijnstra

Twee incidenten zorgen ervoor dat de woonwagenbewoners die in Alkmaar chalets bezetten, nu niet meer willen vertrekken. De groep had tot vanochtend 9.00 uur om de woningen, die bestemd zijn voor Oekraïense vluchtelingen, te verlaten. "Vannacht mochten we het terrein niet op, en vanochtend kwam ik hier terug en werd ik uiteindelijk in een nekklem gegrepen. We blijven voorlopig dus zitten."

Foto: Woonwagenbewoners Alkmaar - NH Nieuws / Anne Klijnstra

Sinds zondag bezette de groep woonwagenbewoners twaalf chalets op sportcomplex 't Lood. Dit deden ze om aandacht te vragen voor hun uitzichtloze woonsituatie en het gebrek aan staanplaatsen in de gemeente.

Gisteren werd er met de gemeente een overeenkomst gesloten. Als de chalets vrijdagochtend zouden worden verlaten, beloofde de gemeente een 'uiterste inspanning' te leveren om binnen drie jaar locaties te vinden voor extra staanplaatsen.

Een vrouw vertelt dat de groep gisteren 'netjes had ingepakt'. "Alleen omdat het regende, moesten er nog wat spullen worden opgehaald."

Weggelokt

Een andere bewoner vertelt dat hij vannacht nog zijn spullen wilde pakken, maar het terrein niet meer op mocht. Toen hij vanmorgen terugkwam, werd hij naar eigen zeggen in een nekklem gehouden door een beveiliger. "Het was heel heftig", zegt hij.

"De afspraak wordt nu al gebroken door de gemeente", stellen de woonwagenbewoners. "We zijn hier gisteren weggelokt onder valse voorwendselen." 

Omdat de 'afspraak gebroken is', hebben de woonwagenbewoners besloten op het terrein te blijven tot duidelijk is 'wie er aansprakelijk is' voor het incident. Een ambtenaar van de gemeente is momenteel op het terrein aanwezig, net als de politie. De man die in de nekklem werd gehouden, geeft aan aangifte te gaan doen. 

Mediapartner Alkmaar Centraal was gisteren bij het moment waarop wethouder Gijsbert Iterson Scholten en de woonwagenbewoners afspraken maakten. Bekijk de video hieronder:

Gemeente en woonwagenbewoners tekenen overeenkomst - NH Nieuws/Alkmaar Centraal

NH Nieuws heeft de gemeente om opheldering gevraagd, maar nog geen antwoord gekregen op vragen. Wel is Gijsbert Iterson Scholten (wethouder wonen) begin van de middag gearriveerd om opnieuw met de groep in gesprek te gaan.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]