Ga naar Content

Deze 5 (naakt)kunstwerken vonden sommige Noord-Hollanders eerder al aanstootgevend

Het incident deze week met de geschilderde blote borsten in het Purmerendse stadhuis, staat niet op zichzelf. In onze provincie is het vaker voorgekomen dat kunst in de openbare ruimte niet in de smaak viel vanwege het naakt of de seksuele suggestie die het opriep.

Foto:

1. 'Doggy style' op het strand van IJmuiden

"Als ik hier van de zomer ga parkeren om naar het strand te gaan, wat moet ik dan aan mijn kinderen vertellen?", vertelde Ton van Steijn in 2019 over het kunstwerk op het strand van IJmuiden, dat daar toen net geplaatst was. "Je ziet gewoon een man die een hond van achteren neemt."

Het kunstwerk 'Domestikator' is van Joep van Lieshout, en zou het spanningsveld tussen mens en natuur symboliseren. Het neerzetten was een bewuste keuze van de verzameling ondernemers, kunstenaars en wetenschappers die de potentie van het IJmuidense strandgebied onderzochten, vertelde de gemeente destijds.

Lokale partij Forza IJmond startte een peiling op hun website en concludeerden uit de reacties dat het werk weg moest. Het staat er echter nog tot op de dag van vandaag.

2. De Bikinibar: 'Het enige vrouwenlichaam dat zonder toestemming kan worden betreden'

Foto: Erik Baalbergen

Van diezelfde kunstenaar kwam een paar weken later een ander werk te liggen, genaamd De Bikinibar. Het is zo groot, dat men erin kan schuilen. Daar is het ook voor bedoeld, volgens Van Lieshout. Hij noemde het 'het enige vrouwenlichaam dat zonder toestemming betreden kan worden.'

Een greep uit de reacties destijds op bovenstaande foto die Erik Baalbergen van het kunstwerk maakte: "Het pornopark wordt uitgebreid" en "Ik snap niet welke achterlijke gefrustreerde idioot van de gemeente hier akkoord voor heeft gegeven." Maar ook: "Heerlijk, ik hou d'r van. Lekker los in IJmuiden!"

3. Bronzen topless Susanne mocht niet in Alkmaar staan

Foto: Alkmaar Centraal

Peeskamer-exploitant Cor Ootes liet in 2019 een bronzen beeld van een vrouw met ontbloot bovenlijf ontwerpen. Hij was geïnspireerd door het Alkmaarse Kaasmeisje met haar getuite lippen, dat een groot toeristisch succes is.

Het beeld is gemaakt voor 'de dames van de Achterdam' en staat voor tolerantie, legde maker Manfred Holz destijds uit. Het kreeg de naam 'Susanne', naar de burgemeester van de Duitse woonplaats van Holz.

Maar Alkmaar was niet klaar voor Susanne: zelfs de politiek bemoeide zich ermee. Nadat ze tijdelijk op een gevel aan de Dijk heeft gestaan, zijn vergunningen voor een definitieve plek op straat afgewezen. Hiermee verdween Susanne uit de openbare ruimte in Alkmaar.

4. Borsten en een vagina in het gemeentehuis in Huizen

Foto:

Vergelijkbaar met het incident in Purmerend, waren de borsten en de houten vagina op twee kunstwerken van Ellen Vroegh. In 2008 werden die in het gemeentehuis in Huizen opgehangen, maar na kritiek van 'een stuk of 6 mensen', werd Vroegh opgebeld met de vraag of de werken iets verderop konden worden gehangen, meldde EenVandaag destijds in een reportage. Dat is toen ook gebeurd.

De gemeente heeft toen wel richtlijnen opgesteld voor kunst in het gemeentehuis: er mag geen inmenging in de keuze van kunst plaatsvinden tenzij de strafrechtelijke ondergrens wordt overschreden. "In principe is naakt nu gewoon mogelijk", vertelde een woordvoerder toen aan NH Nieuws.

5. Geblurd schaamhaar op muurschildering

Foto: Google Streetview

Nog verder terug in de tijd protesteerden Amsterdamse bewoners in 2004 tegen een muurschildering op de hoek van de Jacob van Lennepstraat en de Nassaukade, tegenover hun huis.

Kunstenaar Rombout Oomen maakte de schildering, gebaseerd op het erotische liefdesgedicht van Jacob van Lennep 'Aan een roosje'. Het was bedoeld om de wijk mooier te maken en de buurtbewoners met elkaar in contact te brengen.

De schildering werd echter bekogeld met verfbommen, waarna de kunstenaar − volgens de website van de gemeente − gekozen heeft voor 'een diplomatieke oplossing door de schaamstreek te retoucheren'. Anno 2022 is het geschilderde naakt nog steeds te bewonderen.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.