Ga naar Content

'Doggy style' of een hypermodern huis? IJmuidenaren zien 'sekskunstwerk' liever verdwijnen

Het kunstwerk van Joep van Lieshout dat bij het strand van IJmuiden is geplaatst houdt de gemoederen flink bezig. De reacties op sociale media zijn niet mals en de inwoners van de badplaats zien het werk het liefst verdwijnen.

"Dit kan gewoon niet", verzucht Ton van Steijn, die langs het beeld loopt. "Je ziet gewoon een man die een hond van achteren neemt. Als ik hier van de zomer ga parkeren om naar het strand te gaan, wat moet ik dan aan mijn kinderen vertellen?"

Reactie FabCityNature over kunstwerk
"Momenteel worden er plannen ontwikkeld voor het gebied rondom de jachthaven van IJmuiden aan Zee", aldus Carolien Ligtenberg. "In de komende periode verkennen ondernemers, kunstenaars en wetenschappers, verzameld onder de naam FabCityNature, de potentie van dit gebied met diverse pop-upinitiatieven."

De kunstwerken van Van Lieshout zijn één onderdeel van dit initiatief. "We begrijpen dat deze kunstwerken discussie oproepen. Zij symboliseren namelijk het spanningsveld tussen mens en natuur. Hierdoor dragen zij bij aan het debat over de toekomst van dit gebied waarin ook tegenstellingen, bijvoorbeeld tussen industrie en natuur, en haven en duinen bestaan."

Verschillende reacties van deze strekking vielen te lezen op sociale media en lokale partij Forza IJmond ging over tot actie. Ze startten een poll op hun eigen website en naar aanleiding van die reacties zijn ze stellig: het werk moet weg. 

Lees ook: Omstreden 'sekskunstwerk' Domestikator komt mogelijk naar IJmuiden

"Ik denk als je het ook ziet dat je weinig anders kunt concluderen dat dit zeker niet op het strand hoort en zo snel mogelijk moet oprotten", aldus Sander Scholts van Forza IJmuiden. "Je krijgt straks de toeristen die hier langskomen, de cruiseschepen die hier aan komen en is dit dan het visitekaartje dat je wilt afgeven als Velsen zijnde?" 

'Over het randje'
De reacties in IJmuiden zelf zijn ook overwegend negatief. "Je kunt als kunstenaar denken: 'ik maak een mooi gebouw'. maar er zit een seksistische beeltenis in", vertelt een vrouw. "Dit gaat over het randje." Een andere dame is minder kritisch en bekijkt het luchtiger. "Ik heb het gezien", roept ze. "Mag dat allemaal gewoon? Ik vind het wel grappig. Het kan wel, ja." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!